НОВИНИ ПЛЮС

14.05.2015

Електронний кадастр землі

Заповнення земельного кадастру, визначення вартості землі, проведення її інвентаризації, встановлення правил обігу сільгоспземель, запровадження державних механізмів контролю з боку держави за дотриманням усіх норм їх використання — пріоритетне завдання земельної реформи. «За оцінками Світового банку, електронний кадастр заповнений усього на 15%. Ми розпочинаємо спільний проект разом iз Мінрегіонбудом України та Світовим банком щодо наповнення електронного кадастру землі», — заявив міністр агрополітики Олексій Павленко. За словами Павленка, у кожного селянина має бути право розірвання договору оренди, реєстрації і продажу землі. Інфраструктура ринку землі повинна бути прозорою та не корумпованою. Наразі 7 млн. га землі вже розпайовано, а 10 млн. га землі належить державі. Лише 23% громадян України позитивно сприймають продаж землі.

Кабани виявилися з чумою

За результатами лабораторного дослідження, в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи було встановлено діагноз «африканська чума свиней». Таку інформацію опубліковано на офіційному сайті Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України. Відповідно до інформації Головного управління ветеринарної медицини в Київській області, 5 квітня 2015 року в урочищі «Грабів» поблизу садового товариства «Ландиш» та угідь Державної організації «Резиденція «Залісся» (Броварський район) було виявлено 3 трупи диких кабанів. Аби встановити причини загибелі тварин, відібрали біоматеріал для лабораторного дослідження. Рештки тварин було спалено на місці виявлення, прилеглу територію продезінфіковано.

Для координування дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС затверджено план, визначено загрозливу зону та зону нагляду. Ситуація перебуває під постійним контролем Головного управління ветеринарної медицини в Київській області та Держветфітослужби України.

Порти будують під експорт зерна

Компанія «Укрлендфармінг» продовжує будувати найбільший в Україні портовий парк. Про це на форумі «Нова Україна. Нова якість. Нові можливості для бізнесу» заявив засновник «Укрлендфармінгу» і голова ради директорів «Авангарду» Олег Бахматюк. «Незважаючи на важку економічну ситуацію, ми продовжуємо свої проекти. До кінця року плануємо збільшити потужності до 3,5 млн. тонн від поточних 3 млн тонн», — заявив він. За словами Бахматюка, при виробництві компанії в минулому році 3,6 млн. тонн зернових та 3,4 млн. тонн, які прогнозуються цього року, потужностей вистачить. На жаль, через девальвацію строк окупності зріс із 7 до 14 років. Тому компанія планує зменшити інвестиції в проект на 20% і протягом 2015-го вкласти 100 млн. дол. «Ці гроші будуть вкладені у добудування вже початих об’єктів, залізничні під’їзди та портові роботи», — наголосив Олег Бахматюк.

У червні планується почати будівництво у порту «Южний», де буде облаштовано елеватор потужністю 100 тисяч тонн.

Меліоративні системи не приватизують

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони приватизації об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об’єкти розташовані». Ним розширено перелік об’єктів земель комунальної та державної власності, які не можуть передаватися в приватну власність.

Зокрема, до таких віднесено землі під об’єктами інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських та міжгосподарських меліоративних систем, які перебувають у комунальній власності; землі під відповідними об’єктами загальнодержавних та міжгосподарських меліоративних систем, які перебувають у державній власності.

Крім того, у Законі «Про приватизацію державного майна» до переліку об’єктів загальнодержавного значення, які не підлягають приватизації, включено в тому числі об’єкти інженерної інфраструктури загальнодержавних, міжгосподарських та внутрішньогосподарських меліоративних систем, а також землі державної та комунальної власності, на яких ці об’єкти розташовані.

Сиру більше, ціни невисокі

Українські сировари наростили внутрішні продажі. Але похвалитися високою прибутковістю свого бізнесу вони поки що не можуть. Ціни на сир хоч і зросли, але занадто довго ціни на сировину тримаються високими. Тим часом експортом поправити своє фінансове становище здатні одиниці. Після свят збільшувати ціни сировари вже не насмілюються, бо з продажами і так туго. Наприкінці квітня традиційні сири заводи віддають дистриб’юторам переважно по 73-78 грн./кг. Експорт також доводиться стимулювати поступовим зниженням цін на сир. Протягом останньої декади квітня ціни на молочну продукцію помітно зросли. Найбільше подорожчала сметана 15% жирності — на 3,7%, до 26,53 грн./кг. Поліпшення цінової кон’юнктури у травні не очікується, але є надія на зниження вартості сировини.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>