Здорова їжа — без штучних «супербактерій»

13.05.2015
Здорова їжа — без штучних «супербактерій»

Зловживання антибіотиками активісти розглядають як знущання з тварин та людей. (з сайта ncservice.com.ua.)

Агропромислові корпорації безжально накачують тварин спеціальними антибіотиками, щоб отримувати більше продукції при менших витратах і в максимально стислі терміни. Але ця комерційно вигідна процедура сприяє появі стійких до медичних препаратів бактерій, які можуть бути смертельними для людини.

Минулого понеділка пройшла зустріч міністрів країн ЄС, де обговорювалися позиції різних європейських країн із цього питання. Громадські волонтери міжнародної організації Аvaaz, стурбовані загрозою, вручали кожному з учасників зустрічі петицію із закликом поставити поза законом зловживанням антибіотиками в сільському господарстві.

Кілька європейських країн уже значно обмежили використання антибіотиків при виробництві м’ясної продукції, а профільні міністри ЄС зараз ведуть переговори щодо прийняття подібних законів у інших країнах континенту.

Проблема стала настільки очевидною, що навіть у Макдональдсі недавно заявили, що відмовляться від використання в США курятини, вирощеної на деяких антибіотиках. Але фармацевтичні компанії та їх лобі роблять усе можливе, щоб запобігти прийняттю подібних законів у ЄС.

У свою чергу, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) виступила із заявою про те, що отримані в результаті постійного використання антибіотиків «супербактерії» можуть зробити використання антибіотиків марним у лікуванні низки інфекційних захворювань, зокрема, туберкульозу та пневмонії. Це таїть у собі величезну загрозу, оскільки використання антибіотиків нарівні з хірургією є основою сучасної медицини. Згідно з деякими оцінками, до середини сторіччя до 10 мільйонів помиратимуть щорічно, якщо не вдасться припинити безконтрольне застосування новітніх антибіотиків у сільськогосподарському виробництві.

Постійне використання антибіотиків у малих дозах сприяє появі «супербактерій». Зловживання антибіотиками самою людиною також робить свій внесок у збільшення резистентності вірусів до препаратів. Але для скорочення кількості антибіотиків, що дають худобі (а це дві третини всього їх обсягу в США і ЄС), не робиться практично нічого.

Данія, Швеція, Норвегія та Нідерланди вже довели, що виробляти м’ясо можливо і з набагато меншим застосуванням антибіотиків. Але м’ясо, перенасичене антибіотиками, і віруси поширюються через кордони держав, тому ентузіасти взялися переконати інші країни приєднатися до цієї четвірки.

Багато людей хотіли б, щоб подібна практика була припинена раз і назавжди. Нові закони ЄС стануть серйозним кроком на шляху до покращення умов утримання тварин і сприятимуть зміцненню здоров’я людей.

Підпишіть петицію і розкажіть про неї своїм знайомим — коли ми зберемо мільйон голосів, «Авааз» проведе опитування громадської думки, а також консультації з країнами, які вже прийняли подібні закони, щоб вручити нашу петицію безпосередньо представникам ЄС просто перед голосуванням.

https://secure.avaaz.org/ru/antibiotics_factory_farms_loc/?bLNubhb&v=57980

Мільйони членів «Авааз» уже допомагали захистити найрізноманітніших тварин: від китів до вирощуваних на фермах курок. Давайте об’єднаємо наші зусилля знову, щоб зберегти наріжний камінь сучасної медицини і здобути перемогу заради тварин і всіх нас.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>