Вірус рейдерства

29.04.2015
Вірус рейдерства

Голова спілки сільгоспвиробників Тальнівського району Іван Терещук разом із тамтешніми фермерами на сесії облради: «Свою землю не віддамо тим, хто приїхав сюди збагачуватися!». (автора.)

Резонансний земельний конфлікт, який прокотився родючими полями села Лісове Тальнівського району минулого тижня, дійшов до сесійної зали Черкаської обласної ради.
Про те, що насправді діялося у кількох селах району, депутатам на сесії розповіли з трибуни депутат Черкаської облради Олексій Озірний та голова спілки сільгоспвиробників Тальнівщини Іван Терещук.

Жадібні, дурні чи провокатори?

«Соціальна напруга зросла у селі Лісове після того, як один наш колега з обласної ради почав переоформлювати земельні паї, якими упродовж років мирно користувалися два місцеві фермери», — обурювався на сесії пан Озірний. Свій виступ він попросив вважати депутатським зверненням до прокурора області Юрія Шеремета, аби він дав «правову оцінку подіям на Тальнівщині, які набувають далеко не правової форми».

За словами Олексія Озірного, вірус рейдерства не повинен поширюватися на інші села, бо ніхто не зацікавлений у тому, щоб селяни виходили на площі.

Після такої гучної заяви слово взяла голова обласної ради Валентина Коваленко, яка повідомила депутатам та представникам районних громад (а зал був вщент заповнений), що конфлікт виник через дії депутата облради Олександра Короткова, і вона вже одержала звернення тальнівчан та особисто апелювала до правоохоронців, аби ті поставили крапки над «і» у цьому скандалі.

«Дуже багато болючих листів на цю тему. Все це правда. Я зверталася до правоохоронців, але належної оцінки не дано. Тож, користуючись тим, що в залі є правоохоронні органи, ще раз наголошую на проблемі», — заявила пані голова.

Вона назвала земельні дії свого колеги Короткова «негідними депутата», наголосивши на тому, що прокурор області має дати цьому правову оцінку негайно. Після цього попросила надати слово ще й Івану Терещуку, який представляє громаду та спілку сільгоспвиробників Тальнівщини.

«Соціальна напруга важка не лише у Лісовому, а і в селах Колодистому, Папужинцях, Онопріївці та інших. Бо договори на оренду пролонгували не тим фермерам, котрі працювали на цій землі з 90-х років, а зайдам, підставним особам під протекторатом депутата обласної ради Короткова», — обурювався Іван Терещук разом з кількома іншими колегами, котрі також вийшли до трибуни.

Він висловив занепокоєння тим, що у ці весняні дні відбувається у Тальнівському районі, назвавши скандальні події безчинством. Але уточнив: біда в тому, що з 2013 року право на видачу та продовження договорів на оренду землі перейшло в область. А в обласному центрі байдужі й некомпетентні чиновники договори затверджують зовсім не тим, хто господарював на землі здавна. Саме через це, наголосив пан Іван, спілка сільгоспвиробників й провела масову попереджувальну акцію.

Самооборона на часі?

А спровокували акції протесту тальнівських селян події, котрі розгорнулися на полях села Лісове в одну з попередніх ночей. Туди, на 44-гектарне поле, засіяне ячменем, яке роками обробляв місцевий фермер Михайло Глийовий, прибули чотири джипи з озброєною охороною та трактор «Джон Дір».

Сам Михайло Глийовий каже, що райдержадміністрація надала йому дозвіл на оренду цього клаптя землі до 31 серпня 2016 року, але незважаючи на це Держземагентство у Черкаській області і його колишній керівник передали ту землю іншим структурам.

Після такого рішення селяни очікували, що події можуть дійти до сутичок, тому по черзі спостерігали за полем і візит нежданих гостей помітили одразу ж.

Серед нових постраждалих — фермер Михайло Мороз із села Глибочок.

«Коли я приїхав на поле, то тракторист уже дискував поле. А оскільки Держземагентство не встановило розмежувальних знаків, то він заїхав і на людські земельні паї», — пригадує пережите Михайло Глийовий, який є депутатом районної ради.

У ту мить до нього, каже, підбігли охоронці із джипів і почали бити, поки не звалили з ніг. Пан Михайло втратив свідомість і прийшов до тями, коли на підмогу до поля вже їхали на машинах його односельці.

Побачивши такий поворот подій, охоронці сіли у джипи і гайнули навтьоки просто засіяним полем. При цьому нападники геть забули про свій «Джон Дір», тож люди відігнали його до села «на штрафмайданчик».

У підсумку сутички із земельними рейдерами — пробите колесо одного з авто селян, а фермер Михайло Глийовий з тілесними ушкодженнями у районній лікарні.

У Лісовому кажуть, що затриманий трактор нападники хотіли забрати двічі. Один раз навіть приїжджали з хлопцями спортивної статури, але народ «Джон Діра», який ще до подій у Лісовому погарцював на 18 гектарах поля в Онуфріївні, не віддав.

Аби привернути увагу районної влади до подій у Лісовому, селяни влаштували протестну акцію у Тальному, вимагаючи повернути землю тим, хто на ній господарював роками, та конпенсувати людям завдані збитки.

Доки керівники райадміністрації та райради запевняли людей, що захоплення землі та бійки з фермерами неприпустимі, у Лісове прибули «тітушки». Коли селяни разом з районною міліцією приїхали туди, то «тітушки» зізналися правоохоронцям, що за роботу їм пообіцяли по три сотні гривень.

Землю — громаді!

«Як реагувати на те, що діється? На жаль, у нас немає механізму відкликання депутата, тому я листом звертатимусь до прокуратури, щоб вони особливу увагу звернули на такі факти», — говорить голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко.

А поки що, після виступу на сесії фермерів з Тальнівського району, депутати обласної ради звернулися до Верховної Ради із закликом якнайшвидше повернути місцевим громадам право розпоряджатися землями, що знаходяться поза межами їхніх населених пунктів, як і повинно бути в рамках децентралізації влади, про яку так багато тепер говорять.

До речі, про земельні війни на Тальнівщині стало відомо вже і в адміністрації Президента. Звідти на Черкащину прийшло розпорядження, адресоване голові облдержадміністрації Юрію Ткаченку, аби він взяв Тальнівський район під особливий контроль і найближчим часом можна було вирішити всі земельні суперечки.

Доки влада силується допомогти, земельні скандали на Тальнівщині тривають. Серед нових постраждалих — фермер Михайло Мороз із села Глибочок, якому невідомі вдосвіта підпалили склад із зерном. І тільки тому, що нині тальнівські фермери, наче прикордонники, стоять на посту свого добра і вдень, і вночі, вдалося вчасно погасили пожежу та врятувати зерно від вогню.

А ТИМ ЧАСОМ...

Депутат Черкаської обласної ради Олександр Коротков, у свою чергу, оприлюднив у черкаських ЗМІ власний коментар стосовно закидів, висловлених на його адресу на останній сесії обласної ради.

За його словами, він давно передав увесь пакет документів, які підтверджують правомірність та законність договорів оренди землі, яку використовує його господарство, голові облради Валентині Коваленко, зокрема, право оренди земельних ділянок, квитанції про сплату усіх податків та платежів. Тож наголошує: перш ніж робити висновки, варто уважно у всьому розібратися. Також він стверджує, що слово на сесії надали не членам спілки сільгоспвиробників, а особам, які впродовж декількох років незаконно використовували державну землю, при цьому не сплачуючи до бюджету жодної гривні.

«Вважаю, що для того, аби поставити крапку в цьому питанні, Валентині Коваленко достатньо звернутися до відповідних державних органів та переконатися, що до мене не може бути жодних питань правового характеру. Я працюю чесно, тож сподіваюсь, що правоохоронні органи нададуть справедливу правову оцінку тим особам, які створили штучну напругу в регіоні та намагаються зірвати посівну кампанію», — заявляє пан Коротков. І додає, що правову оцінку діям правопорушників мають надати й центральні правоохоронні органи, зокрема, Генеральна прокуратура та Міністерство внутрішніх справ, «куди свої звернення та необхідні документи я вже передав».

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>