Запах жінки. Або чоловіка

29.04.2015

У романі Патріка Зюскінда «Парфуми» герой із унікальним нюхом створював парфуми із запахом прекрасних дівчат, яких заради цього мусив убивати. Нинішні парфумери навчилися відтворювати запах конкретної людини, не вдаючись до таких жорстоких заходів. Як повідомляє агенція «Франс пресс», одна з французьких компаній запропонувала сім’ям, які втратили близьких, зберегти пам’ять про померлих за допомогою парфумів з їхнім індивідуальним ароматом.

Ідея належить 52-річній Каті Апалатегі, яка після смерті чоловіка звернулася до співробітників Університету Гавра з проханням «зберегти» для неї його запах. І їм вдалося розробити відповідну технологію. «Ми беремо одяг людини, витягаємо запах — він представлений сотнею молекул — і відтворюємо його у вигляді парфумів за чотири дні», — розповіла співробітниця університету Джеральдін Саварі.

Задовольнившись результатом, Апалегі вирішила поділитися своїм щастям з іншими й організувала фірму з виробництва «людських» парфумів. Послуга коштує близько 500 євро. Окрім пам’яті про померлих, такі парфуми можна використовувати з іншою метою. Скажімо, подарувати флакончик зі своїм запахом коханій людині на День святого Валентина або взяти з собою запах рідної людини, від’їжджаючи у відрядження.