Досвідчений погляд із трибун

29.04.2015
Досвідчений погляд із трибун

Майстер виконання семиметрових та правий напівсередній «Мотора» Микола Стецюра відмовився грати за національну збірну. (з архіву «УМ».)

Завтра в Броварах наша чоловіча гандбольна збірна проведе свій другий поєдинок у відборі на чемпіонат Європи 2016 року. У контексті турнірної боротьби, яка лише набирає обертів, поєдинок проти португальців для команди Віталія Андронова має принципове значення. От тільки показати максимальний результат у протистоянні з міцним середняком європейського гандболу «синьо-жовтим», які, нагадаємо, в першому матчі кваліфікації вдома розгромно поступилися угорцям (20:33), буде вельми складно, адже грати нашій команді доведеться без низки провідних виконавців. Пославшись на сімейні обставини та бажання зосередитися на клубній кар’єрі, одразу четверо ключових гравців — Сергій Бурка, Микола Стецюра, Сергій Онуфрієнко та Геннадій Комок — попросили Віталія Андронова не викликати їх до табору збірної, тож закривати оголені позиції новому очільнику «синьо-жовтих» доведеться резервними кадрами.

Офіційно оголошені причини неприбуття запорізької четвірки на тренувальний збір навряд чи відображають істинний характер справ. Не виключено, що у досвідчених гандболістів, які відверто провалили поєдинок з угорцями, виникло якесь непорозуміння між головним тренером чи, можливо, керівництвом федерації. Варто відзначити, що в минулі роки практично жоден відбір не обходився без внутрішніх конфліктів усередині української чоловічої збірної. Тоді гандболісти, що представляли одну сторону протистояння, та керівники ФГУ з тренерами, котрі стояли на іншому боці «бурхливої ріки емоцій», обмінювалися взаємними звинуваченнями. Так, гравці скаржилися на відсутність належної організації тренувальних зборів, брак фінансування та дуже важливого, на випадок травми, «виробничого» страхування. Натомість представники іншої сторони звинувачували гандболістів у неналежному виконанні своїх професійних обов’язків. Мовляв, до збірної вони приїздять, як на «фієсту», аби лише побачитися зі старими знайомими.

Пригадується, як на початку кваліфікаційної кампанії Євро-2016, новообраний президент ФГУ Андрій Мельник суворо заявив, що він не потерпить від збірників зневажливого ставлення до національної команди, водночас пообіцявши гандболістам, більшість з яких тоді представляла запорізький «Мотор», створення хороших умов всередині збірної. Наслідком тієї зустрічі стало болісне фіаско від збірної Угорщини.

Хай там як, а ознак конфлікту ззовні не видно. Кілька днів тому оновлена та відчутно омолоджена збірна Віталія Андронова провела контрольний поєдинок проти «Мотора», кольори якого, до речі, захищали «відступники» Бурка, Стецюра та Онуфрієнко. Думається, не варто дивуватися, що один із представників цієї трійці, а саме Микола Стецюра, опинився в числі найрезультативніших гравців матчу, який завершився перемогою лідера української суперліги — 37:34.

Водночас кращим у складі «синьо-жовтих» став 22-річний вихованець донецького гандболу Роман Чичикало, який нині виступає за челябінський «Локомотив». Прикметно, що й молодий очільник «синьо-жовтих» також провів не один рік у таборі донецької «Шахтар-Академії». Загалом, до складу збірної на матч із португальцями Віталій Андронов запросив 12 представників Запоріжжя, п’ятеро легіонерів, котрі представляють клуби Росії, Румунії, Туреччини та Німеччини, а також двох гравців із київського ЦСКА та одного гандболіста, що має южненську прописку.