НОВИНИ ПЛЮС

28.04.2015

Парний стрибок униз

Українська гривня знову подешевшала щодо американського долара. Вчора на міжбанківських торгах котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку України на відкритті торгів встановилися на рівні 22,6-22,9 грн. Через кілька годин за один долар давали вже більше ніж 23 гривні. Нагадаємо, напередодні вихідних, на закритті торгів, курс долара становив 22,28-22,52 гривнi.

Цікаво, що паралельно з падінням гривні такі ж тенденції були зафіксовані й у Москві. На початку торгів на Московській біржі долар зріс на 24 копійки до позначки 51,14 рубля, євро додав 26 копійок і досяг рівня 55,51 рубля. Аналітики пов’язують ці події з падінням вартості нафти. Так, вартість ф’ючерсного контракту з постачанням у червні на нафту сорту Brent на торгах лондонської біржі ICE знизилася на 0,23% до 65,13 долара за барель.

«Якщо без корупції, то дамо...»

Японія надає Україні 1,8 мільярда доларів допомоги. Це підтвердив віце-міністр закордонних справ Японії Кентаро Соноура напередодні візиту до Києва. «Й одразу ж запитав про корупцію — чи зможе контролювати уряд витрачання міжнародної допомоги. Ми розповіли про нове антикорупційне законодавство, про щойно створене Антикорупційне бюро, про битву з олігархами, — написала депутат Світлана Заліщук. — Водночас обидві сторони розуміють, що це лише інструменти, чи буде досягнуто мети — покаже час».

За її словами, український посол у Токіо підтвердив, що зараз Японія як ніколи бачить в Україні союзника. Напрямів для розвитку двосторонньої співпраці між країнами — достатньо. Зокрема в сільському господарстві. Адже, як відомо, Японія імпортує близько 60% сільгосппродукції.

Ще один мільярд може надійти до нас зi США. Посол США Джеффрі Пайєт обіцяє підписати другу угоду про виділення ще одного кредиту в мільярд доларів Україні. «Я маю підписати другу з травня 2014 р. угоду з кредитного гарантування на $1 млрд., яка дозволить Україні відновити свою фінансову основу. Ми збираємося надати додатковий $1 млрд. за квотою 2015 року для забезпечення подальшого прогресу цих реформ, — повідомив він. І констатував: — Ніхто за межами України не має права вирішувати, які шляхи вона обиратиме. Україна продовжуватиме рухатися вперед. Сполучені Штати будуть iз вами, сьогодні й у майбутньому».

Ще 95 мільйонів доларів найближчим часом має виділити нам Євросоюз. Про це повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. 55 млн. євро буде спрямовано на розвиток підприємницьких навичок та будівництво інфраструктури підтримки підприємництва, решта 40 млн. євро будуть надаватися у вигляді дешевих і доступних кредитів.

Без обмежень

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило план дерегулювання, що включає скасування 130 регуляторних обмежень для бізнесу, а також перехід до другого етапу дерегулювання — «гільйотини». Як відомо, у рамках дерегуляторної «гільйотини» Мінекономрозвитку планує оперативно здійснити повний перегляд усієї регуляторної бази. При цьому регуляторні органи повинні будуть самостійно довести необхідність кожного з існуючих обмежень.

«Виготовлено у «ДНР»

Лідери бойовиків незаконного формування «ДНР» планують «законсервувати» 20 шахт. Про це заявив один iз лідерів iз питань вугілля й енергетики Руслан Дубовицький на інтернет-сайті бойовиків. «Програма передбачає консервацію запасів близько 20 вугільних підприємств. Діючими ми пропонуємо залишити 14 держпідприємств і чотири приватнi», — зазначив Дубовицький. Працівників шахт, які планують закрити, за словами одного з присутніх на засіданні представників окупаційної «влади», збираються працевлаштувати на працюючі шахти.