Забракло терпіння

24.04.2015
Забракло терпіння

Рідні стіни допомогли полякам дотиснути українську збірну. (з сайта wmia2015.iihf.com.)

Третя поспіль поразка збірної України на хокейному чемпіонаті світу в дивізіоні ІА ще раз підтвердила той факт, що підопічним Олександра Годинюка, з великою часткою ймовірності, доведеться грати поєдинок «за виживання», яким, очевидно, буде зустріч останнього туру проти збірної Японії.

Щоправда, вчора ввечері у «синьо-жовтих» був невеличкий шанс, аби відірватися на безпечну відстань від японських хокеїстів, які трохи раніше програли свій четвертий поєдинок на турнірі, та не доводити справу зі збереження прописки в другому за силою хокейному дивізіоні світу до інфарктної кінцівки. Для цього наші хокеїсти, в активі яких, нагадаємо, вже є одне очко, мусили переграти збірну Угорщини. Хоча подібний розклад виглядав доволі сумнівним з огляду на турнірні амбіції угорців, які після перемоги над «другими сіяними» — італійцями, отримали реальний шанс завершити «мундіаль» із «елітними» перепустками в руках. Без сумніву, поразка від українців точно не входила до їхніх планів. І хоча після третього туру за рахунок додаткових показників на прохідному другому місці, маючи рівну кількість очок з мадярами, перебували господарі турніру — поляки, трохи кращий «фінішний» календар дозволяє вважати саме збірну Угорщини фаворитом у боротьбі за другу перепустку до еліти світового хокею.

Доля ж іншої перепустки та, вочевидь, і першого місця в дивізіоні ІА також визначалася вчора. Перемога над господарями автоматично робила збірну Казахстану недосяжною для чотирьох збірних і дозволяла підопічним Андрія Назарова зберегти 100-відстотковий показник успішності на турнірі, який, нагадаємо, проходить у Кракові.

Напередодні тут завдяки не в останню чергу підтримці власних уболівальників, для максимальної зручності яких усі поєдинки польської збірної починаються о 20-й годині за місцевим часом, «червоно-білі» в напруженій боротьбі здолали українську команду. Вочевидь саме місцева публіка допомогла польським хокеїстам зібратися й вирвати перемогу. По ходу поєдинку «Кадра» вела перед iз різницею у дві шайби, проте дозволила нашим хокеїстам вирівняти становище. Як відзначив капітан поляків Марчин Колуж, обидва голи його команда пропустила за безглуздих обставин. І Владислав Гаврик, і Віталій Лялька змогли поцілити поміж щитків польського голкіпера.

Утім снайперських умінь представників молодої генерації українського хокею не вистачило для позитивного фіналу. Господарі, які, без сумніву, прагнуть посісти на домашньому турнірі якомога вище місце, наприкінці третього періоду організували штурм воріт Едуарда Захарченка. Під натиском суперника досвідчений Олександр Побєдоносцев помилився, коли викидав шайбу з власної зони. Відправивши каучуковий диск за межі майданчика, сам український ветеран опинився на лаві для штрафників. Поляки ж у цей момент вдруге в поєдинку використали чисельну більшість, закинувши таким чином вирішальну шайбу.

ТАБЛО

Чемпіонат світу з хокею в дивізіоні ІА (Польща, Краків). 3-й тур. Казахстан — Японія — 7:2, Італія — Угорщина — 1:4, Польща — Україна — 3:2 (Багінський, 34 (менш.); Ромпковський, 41 (більш.), 54 (більш.) — Гаврик, 42; Лялька, 45).

Турнірне становище: Казахстан — 9, Польща, Угорщина — 6, Італія — 5, Україна — 1, Японія — 0.