Епопея зі зниклою недоторканністю

23.04.2015

Спочатку нардеп Юрій Луценко, а потім відомий журналіст та блогер Юрій Бутусов повідомили про те, що Генеральна прокуратура готує подання щодо зняття недоторканності з семи депутатів Верховної Ради. Відповідний документ уже на столі в очільника ГПУ, підкреслив Луценко. «Сьогодні (йдеться про 22 квітня) в Раді буде битва», — заанонсував Бутусов. «Це буде реальна перевірка на міцність парламентської коаліції. Доля уряду, як і дієздатність влади, в цілому залежить від результатів дебатів у Раді. Дуже хочеться послухати, що ж таке інкримінують депутатам. Створюється важливий прецедент», — вів він далі.

Бутусов не втримався і поділився з читачами власним інсайдом. За його інформацією, недоторканність знімуть з Андрія Денисенка, В’ячеслава Константиновського, Андрія Лозового, Ігоря Мосійчука, Сергія Мельничука (парламентська коаліція) і Михайла Папієва та Андрія Клюєва з Опозиційного блоку. Проте настала «чорна середа», а вищеназвані політики так і не потрапили до жодного прокурорського списку. У Верховній Раді станом на 22 квітня немає подань щодо позбавлення депутатів імунітету, повідомив представник Президента в Раді Степан Кубів.

«На раді коаліції обговорювалося це питання, і чітко було сказано і Головою ВР, і членами коаліції, що ніяких подань станом на сьогодні немає у Верховній Раді», — резюмував він. У свою чергу, лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк висловив припущення, що інформацію про зняття недоторканності у ЗМІ «було вкинуто спеціально», щоб відволікти увагу від процесу ухвалення закону про прокуратуру.

Наскільки дезінформація могла бути пов’язана саме з законом про прокуратуру, сказати важко. Але самі прокурори «сенсацію» спростовують також: жодних намірів переслідувати народних обранців ГПУ не мала і не має (принаймні поки що). Про це повідомив заступник Генпрокурора Володимир Гузир, додавши, що не знає, звідки черпає інформацію Юрій Луценко, але ГПУ до таких джерел не належить точно.

А тим часом Арсеній Яценюк, проводячи у середу засідання уряду, також торкнувся даної теми і заявив про солідарність із представниками коаліції. «Нам потрібна єдність, яка буде продемонстрована всіма нашими партнерами», — зазначив керівник Кабміну. «Як глава уряду я буду захищати кожного члена парламентської коаліції, кожного депутата і кожну фракцію. Всі повинні триматися купи. Є неузгоджені питання? Закрилися і вийшли з єдиною узгодженою позицією», — сказав Прем’єр. 

І все-таки, уявивши, що озвучена Бутусовим та Луценком інформація не була звичайним «вкиданням», замислимося над тим, що об’єднує депутатів з наведеного списку? Андрій Денисенко встиг побувати у різних партіях, включаючи КУН, «Реформи і порядок», «Свободу». На виборах 2014 року балотувався від Блоку Порошенка; його вважають (згідно з даними мас-меда) «людиною Коломойського». Зовсім іншу біографію має В’ячеслав Константиновський — олігарх із «Народного фронту», котрому закидають зв’язки з криміналітетом.

Тоді як Андрій Лозовий та Ігор Мосійчук — нардепи від «Радикальної партії», при цьому першого називають правою рукою лідера РПУ Олега Ляшка. Колишнім «ляшковцем» є і Сергій Мельничук — засновник і перший командир батальйону «Айдар», котрий у березні 2015 року вийшов iз фракції Ляшка і приєднався до депутатської групи Ігоря Єремєєва. Що могло поєднати в одному списку цих трьох осіб iз Денисенком та Константиновським, залишається питанням. Що ж стосується Папієва та Клюєва, то ці особи є доволі відомими ще з часів режиму Януковича: щодо них, то тут якраз не доводиться сумніватися в тому, що прокуратура має до цих осіб певні «претензії».

Ситуація з нібито кандидатами на позбавлення імунітету лишається непроясненою. Проте ще у вівторок, 21 квітня, Олег Ляшко несподівано склав із себе обов’язки координатора коаліції. У кулуарах Ради такий крок пояснювали образою лідера Радикальної партії на те, що двоє його людей фігурують у якихось, умовно кажучи, «розстрільних списках». Хоча сам Ляшко пояснив своє рішення небажанням керувати коаліцією, яка «дурить людей» і сприяє ухваленню «диктаторських законів».

Відразу після заяви Ляшка у парламенті поширились чутки про те, що наступним координатором коаліції стане лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. «Я не думаю, що це відповідає дійсності», — прокоментував таку ймовірність соратник Тимошенко Григорій Немиря. За його словами, рішення про призначення нового координатора коаліція прийматиме солідарно.