Наказано вижити

21.04.2015
Наказано вижити

Ігровий момент матчу Україна — Казахстан: атака на ворота Захарченка. (з сайта wmia2015.iihf.com.)

«Не до жиру — бути б живими» — певно, з такими думками їхали до Кракова на чемпіонат світу в другому за силою дивізіону українські хокеїсти. Завдання-мінімум — зберегти прописку в лізі. А далі видно буде...

Було б дивно, якби цілі «синьо-жовтих» на даному етапі були іншими. Це торік, на турнірі в південнокорейському Гояні, наша збірна могла небезпідставно претендувати на повернення до еліти. Тоді, нагадаємо, українці посіли четверте місце в секстеті. За рік багато чого змінилося. Чемпіонат групи А першого дивізіону перенесли з Донецька до Польщі. Донецький палац спорту «Дружба» не раз було піддано ракетним та артилерійським обстрілам, а саме місто потрапило під окупацію російсько-терористичними військами. Зник зі спортивної карти ХК «Донбас», який досить успішно виступав у КХЛ. Чемпіонат України ледве вдалося провести на напіваматорському рівні за участю лише чотирьох команд. Російський тренер Андрій Назаров мав повне право покинути і «Донбас», і збірну України — тепер він працює з командою Казахстану. Клас нашої національної дружини суттєво понизився. Тепер найсильнішими клубами, що делегують гравців під синьо-жовтий прапор, є скромні білоруські «Гомель» (Юрій Наваренко), жлобінський «Металург» (Андрій Міхнов), «Вітебськ» (Артем Гніденко), а також представники ВХЛ, другого дивізіону Росії, — «Зауральє» (Ігор Курут) та «Єрмак» (Роман Благий). Найдосвідченіший серед українців, 36-річний форвард Сергій Варламов із досвідом виступів в НХЛ за «Калгарі» та «Сент-Луїс» зараз узагалі не має клубу.

Але потрібно якось жити далі й грати. Тож помітно омолоджена команда Олександра Годинюка на «Арені Краков» почали виступи без... двох гравців. Захисник Олександр Побєдоносцев та нападник Віктор Захаров, які напередодні стали клубними чемпіонами Казахстану в складі павлодарського «Іртиша», не встигли приїхати в Польщу у розташування збірної України до першої зустрічі проти команди того-таки Казахстану. І наші поступилися за всіма статтями — 2:5.

Саме Казахстан на чолі з Андрієм Назаровим бачиться фаворитом краківської «пульки». Хоча цього року у складі «євразійського» колективу немає досвідчених екс-НХЛівців — воротаря Колесника та центрфорварда Антропова, ветеранів Уппера, Гавриліна, Блохіна, все одно казахська збірна має найвищий рейтинг у дивізіоні ІА (17-й у світі) та всі аргументи, аби повернутися до вищої ліги світового хокею. Це класична команда-«ліфт», яка вже три цикли поспіль після 16-го місця у «вишці» посідає чільну позицію в турнірі на рівень нижче.

Найбільша зірка нинішньої збірної Казахстану — натуралізований канадець, захисник Кевін Даллмен із КХЛівського «Бариса». Не надто полюбляючи силову гру, цей оборонець охоче діє на чужій половині майданчика, де може як асистувати партнерам, так і самостійно завершувати атаки команди. Надто ж це стосується гри в більшості. І саме Даллмен на 8-й хвилині «пострілом» здалеку відкрив рахунок у матчі проти України, коли «синьо-жовті» мали на одного гравця менше.

Суперники у звітному поєдинку ще раз реалізували зайвого, зробивши в другому періоді рахунок 3:0. Шайби Дмитра Німенка та Андрія Міхнова стали слабкою втіхою для українських уболівальників, що приїхали вболівати за наших до Кракова. Підсумок — 2:5, статистика кидків — 16:24, і якби не голкіпер із «Кременчука» Едуард Захарченко, рахунок міг бути ще більшим.

До речі, цікаво, що клуб Німенка — румунський «Дунаря Галаті» — виявився... найбільший постачальником кадрів для збірної України. Крім Дмитра, ХК з Галаца делегував ще одного форварда — Віталія Доніку, а також захисника Костянтина Рябенка. Це — чемпіонат Румунії, і це поточний рівень виконавців нашої збірної...

Учора ввечері українці грали з другою за рейтингом командою ліги — Італією. 22 квітня — матч із поляками, 23-го — з угорцями, 25-го закінчуємо з Японією. До вищого дивізіону з нашої «пульки» кваліфікуються дві збірні.

ТАБЛО

Чемпіонат світу з хокею. Дивізіон ІА (Краків, Польща). 1-й тур. Угорщина — Японія — 4:2, Польща — Італія — 1:2, Україна — Казахстан — 2:5 (0:2; 0:1; 2:2).

Голи: 0:1 Даллмен (7:13 — більш.); 0:2 Метальніков (Римарєв, Краснослободцев, 14:40); 0:3 Краснослободцев (Римарєв, Литвиненко, 31:06 — більш.); 1:3 Німенко (Варламов, Кугут, 46:39 — більш.); 1:4 Руденко (Поліщук, 47:59); 1:5 Римарєв (Савенков, Жайлауов, 58:07); 2:5 Міхнов (Гніденко, Благий, 59:34).

Україна: Захарченко; Наваренко — Рябенко, Кугут — Алексюк, Ладигін — Скрипець; Благий — Гніденко — Міхнов, Доніка — Бондарєв — Німенко, Заблудовський — Кузьмик — Лялька, Петранговський — Варламов — Гаврик.

* * *

Дивізіон ІВ (Ейндховен, Голландія). Підсумкове становище: Півд. Корея — 12, В. Британія — 11, Литва — 9, Хорватія — 7, Голландія — 3, Естонія — 0.

Дивізіон ІІА (Рейк’явік, Ісландія). Підсумкове становище: Румунія — 14, Бельгія — 8, Сербія, Іспанія, Ісландія — 7, Австралія — 2.

Дивізіон ІІВ (Кейптаун, ПАР). Підсумкове становище: Китай — 14, Н. Зеландія, Мексика — 9, Болгарія — 6, Ізраїль — 4, ПАР — 3.

Дивізіон ІІІ (Ізмір, Туреччина). Підсумкове становище: КНДР — 17, Туреччина — 16, Люксембург — 12, Гонконг — 9, Грузія — 5, ОАЕ — 4, Боснія і Г. — 0.

* * *

Чемпіонат світу серед юніорів (U-18). Дивізіон ІВ (Марібор, Словенія). Японія — Україна — 4:1 (Мазур), Україна — Литва — 4:1 (Фадєєв, Ворона, Генералов, Терчієв (п.в.).

Підсумкове становище: Австрія — 15, Словенія — 10, Японія — 8, Україна, Італія — 6, Литва — 3.

Підопічні Андрія Савченка зберегли прописку в третьому за силою дивізіоні юніорського хокею.

* * *

КХЛ. «Плей-оф». Фінал (серія до 4 перемог). «Ак барс» — СКА — 1:6. Серія — 1:4.

У складі пітерського СКА Кубок Гагаріна виграв український форвард Олексій Понікаровський, в активі якого — одна з закинутих шайб останньої гри турніру.

Також розписався у воротах казанського клубу російський екс-форвард «Донбасу» Євген Дадонов. Він у підсумку став найкращим снайпером «плей-оф» із 15 закинутими шайбами (це рекорд КХЛ).