Як уникнути Великої Депресії

17.04.2015
Як уникнути Великої Депресії

Олег Ляшко.

В умовах катастрофічного падіння промислового виробництва в Україні (в лютому 2015 порівняно з лютим 2014 — 22,5%) найгострішою соціальною та економічною проблемою України стає масове безробіття.

Порахувати реальне безробіття вкрай складно через недосконалість статистики та загальну систему ставлення до цього питання в Україні. Показники служби зайнятості говорять про 523 тисячі зареєстрованих безробітних. Але необхідно врахувати і ще понад 800 тис. так званих українських «самозайнятих» — дрібних торговців, що насправді працюють не як бізнесмени, а як ті, хто бореться з бідністю, бореться за виживання, оскільки вони мають настільки низькі доходи, що не можуть сплачувати мінімально необхідних платежів до бюджету. До безробітних потрібно також віднести і тих, хто працює неповний робочий тиждень — близько 900 тисяч осіб. Умовно безробітними можна вважати кілька сотень тисяч студентів, оскільки реальна функція дуже високого відсотка студентів вищих навчальних закладів — приховати відсутність зайнятості. Після скорочення кількості вишів ці кілька сотень тисяч поповнять ряди тих, хто шукатиме роботу. Невідома ситуація з тимчасово переміщеними особами, яких у «материковій» Україні більше 1 мільйона осіб. Об’єктивно було б очікувати кілька сотень тисяч безробітних і серед них. Тобто реальна кількість безробітних в Україні може сягнути 4 млн. осіб (20% працездатного населення).

Очікуване в 2015 році падіння ВВП на більш ніж 10% викличе додаткове поглиблення і без того глибокої кризи в зайнятості.

Державна служба зайнятості зможе у 2015 році використати 8,3 млрд. грн. Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття для підтримки тих, хто зареєструвався.

Теоретично можливі види забезпечення працевлаштування включають відновлення звільнених регіонів, що постраждали внаслідок російської окупації, суспільно-корисну діяльність (громадські роботи і тимчасова зайнятість) та переселення у сільську місцевість. Однак у бюджеті на ці цілі кошти не передбачені. Невідомо яким чином при непрозорості банківської системи уряд зможе профінансувати часткове відновлення роботи підприємств, що зупинилися.

Для того щоб подолати безробіття хоча б частково (знизити на 500 тисяч осіб), уряд повинен разом із бізнесом терміново (протягом наступних 3-6 місяців) впровадити програму відновлення виробництв та створення нових робочих місць у вже існуючих виробничих кластерах.

• Терміновим заходом має стати рефінансування банків при спеціальних умовах — коли вони одразу фінансують проекти виробництва. Взаємна жорстка відповідальність виробничого бізнесу (повинен надати адекватні бізнес-плани) і банків (повинні профінансувати проекти за відсотками, що не перевищують 5%) має стати запорукою відсутності спалаху інфляції. Спільний контроль НБУ і правоохоронних органів — необхідна умова.

• Потужна активізація експорту існуючих експортоорієнтованих підприємств повинна пожвавити економіку. Для цього потрібне фінансування і експорту, і виробництва. Саме тому Радикальна партія послідовно наполягає на створенні експортно-кредитного агентства.

• Відновлення знищених російською агресією регіонів повинно здійснюватися за рахунок додаткових бюджетних витрат. Потрібно здійснювати переважно виробничі проекти, відмовившись від непродуктивних витрат.

• Запровадження програм тимчасової зайнятості, в тому числі виконання суспільно корисних робіт у всіх регіонах України.

Наступним кроком, що принесе істотне зростання зайнятості вже в 2016 році, стануть уже давно пропоновані нами заходи, яких потрібно вжити невідкладно:

• Створення державних інструментів економічного розвитку: Експортно-кредитного агентства, Державного банку відбудови і розвитку, Національного фонду кредитування малого бізнесу; розбудова мережі індустріальних парків, а також активізація державних закупівель у місцевих виробників і державне співфінансування проектів експортно-виробничого спрямування.

• Терміновий перегляд способів отримання та використання міжнародної донорської допомоги та кредитів МФО, щоб вони скеровувались не на «проїдання», а на розвиток, і щоб вони доходили до малого і середнього бізнесу в країні за ціною їх отримання +2%, не дорожче.

• Створення мобільних аналітично-кредитних груп, сформованих із фахівців банків, інвестиційних груп та консалтингових компаній — для аналізу та підготовки проектів, що можуть бути профінансовані в рамках фінансування МФО, через Державний банк відбудови і розвитку тощо.

Має бути змінено філософію роботи економічного блоку уряду — від «моя хата скраю» до «працюємо 24 години на добу 7 днів на тиждень» для подолання безробіття та відновлення власного виробництва в Україні! Це позиція Радикальної партії.

Олег ЛЯШКО, лідер Радикальної партії