Як продати неліквід

15.04.2015

Тристоронні україно-російські газові перемовини за участю представників Заходу, що мали відбутися вчора у Берліні, скасовано. Точніше, перенесено на пізніший термін, — орієнтовно, на наступний понеділок. Діалог у столиці Німеччини, як відомо, готувався як масштабна подія, що мала врегулювати головні суперечності між «Газпромом» і «Нафтогазом України»: умови поставок газу, принцип «бери або плати», обсяги закупівель, а також головне питання — ціна. Перенесли зустріч на прохання російської сторони — для узгодження деталей.

Експерти пояснюють відтермінування тим, що Москва має в оперативному порядку вигадати стратегію, яка би дозволила їй не опускати ціни на свій стратегічний енергоносій навіть за умови системної кризи. Адже йти далі шляхом знижування цін для Росії неприйнятно: як з економічного боку, так і з політичного.

Поспішність, з якою 1 квітня прем’єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв підтримав «пропозицію» «Газпрому» про продовження для України умов так званого «зимового пакету», аналітики пояснюють двома причинами. Перша — реверанс у бік Стокгольмського арбітражу, який, за задумом Москви, мав би надати додаткові бонуси Росії під час слухання справи за позовом України. Процес, як відомо, має стартувати на початку 2016 року, і Росія, ймовірно, демонструватиме свою «добру волю» щодо України саме завдяки зниженню ціни і заявам перших осіб РФ про підтримку української економіки, відсутності тиску політичних мотивів на економіку та суб’єктів господарювання.

Друга причина — не менш вагома. За даними Федеральної митної служби Росії, за два місяці 2015 року обсяг експорту газу «Газпрому» скоротився на 70% (!) у порівнянні з минулим роком. А виручка становить усього лише 7,4 млрд. доларів. При цьому «Газпром» фактично втратив український ринок — один із найприбутковіших. Це означає, що упущену вигоду треба якось компенсувати. Тим паче, що взимку 2014-2015 років проти російського газового монополіста грали ще й супутні фактори: загальне падіння вартості енергоносіїв, тепла зима і великі запаси газу у європейських підземних газосховищах. І якщо з погодою наступної зими домовитися буде важко, то про наявність двох інших обставин Європа нині дбає активно.

Відтак ситуація на ринку для російського газового монополіста стає патовою. А оскільки «Газпром» у Росії значно більше, ніж «Газпром», то Кремлю терміново потрібна ідея задля збереження високої вартості газу. Хоча би для самовиживання.

Офіційні особи у Москві поки що витримують паузу. Голова «Газпрому» Олексій Міллер на конференції Валдайського клубу заявив: ціна газу для України залежатиме від вартості цього енергоносія у сусідніх країнах. До цього, нагадаємо, вартість газу для нашої держави, відповідно до контракту 2009 року, була суттєво вищою за ціну, яку платили інші споживачі.

А ТИМ ЧАСОМ...

З думками про похолодання

Із 11 квітня Україна розпочала закачування газу до підземних газосховищ задля створення необхідного запасу до опалювального сезону 2015-2016 років. «За оперативною інформацією, добовий режим закачування пального становить 39,8 мільйона кубометрів, — повідомляють у компанії «Укртрансгаз». — На аналогічну дату минулого року газ у підземні сховища не закачували».

За кілька днів у підземних сховищах вдалося накопичити 100 мільйонів кубометрів газу. Станом на ранок вчорашнього дня в українських газосховищах знаходиться 7,71 млрд. кубометрів пального, що на 6% більше, ніж торік. Утiм остаточно вирішити проблему із запасами пального на наступну зиму наша країна не зможе. За словами голови НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, для забезпечення нашої паливної незалежності у зимовий період нині треба залучити іноземний капітал. Приблизна сума, якої ми потребуємо, — 1,5 млрд. доларів.