НОВИНИ ПЛЮС

10.04.2015

Облради визначилися з агресором

Харківська обласна рада визнала Росію країною агресором. За відповідне рішення на позачерговій сесії вчора проголосували 99 депутатів. У рішенні вказано, що облрада вирішила «підтримати постанову Верховної Ради від 27 січня», якою парламент визнав Росію агресором.

Натомість депутати Запорізької обласної ради визнали «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями («за» — 68 із 80 присутніх). При цьому в прідсумковому документі відсутнє формулювання про визнання Росії країною-агресором. Через це представники «Свободи» і «Правого сектору» вимагають перегляду рішення.

Справа СБУ проти Януковича

Служба безпеки України планує допитати у справі щодо узурпації влади екс-Президентом Віктором Януковичем суддів Конституційного Суду та народних депутатів, які підписували подання до КС, щодо скасування Конституції 2004 року. Про це розповів учора на брифінгу голова слідчого управління СБУ Василь Вовк. За його словами, кримінальне провадження зареєстроване ввечері в середу.

«Це сотні людей, як судді КС, так народні депутати, які підписували подання, при чому деякі з них досі посідають високі посади і мають відповідний статус в нашій державі», — сказав Вовк про тих, кого планують допитати. Вовк каже, що «майже всі судді КС знаходяться тут (на території України — УП), а також більшість депутатів, які підписували подання».

Формується Антикорупційне бюро

Конкурсна комісія пропонує Президентові Петру Порошенку кандидатури адвокатів Артема Ситника і Миколи Сірого на посаду директора Національного антикорупційного бюро. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні комісії у вівторок ввечері.

Члени комісії голосували по кожній кандидатурі окремо. Ситник — 7 голосів «за», Сірий — 5, депутат від БПП («УДАР») Віктор Чумак — 3.

На початку конкурсна комісія виключила кандидатуру адвоката Якова Варичева з переліку кандидатів на посаду директора НАБ, оскільки він не пройшов спецперевірку.

До складу комісії входять Джованні Кеслер, Євген Нищук, Віктор Мусіяка, Рефат Чубаров, Євген Захаров, Ярослав Грицак, Йосиф Зісельс, Олександра Яновська та Юрій Бутусов. Як нагадав голова Чубаров, комісія пропрацювала три місяці, на її розгляд надійшли 176 заявки, 21 кандидатуру допустили до другого туру.

Рейтинги падають

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, то 5-відсотковий бар’єр змогли б подолати тільки чотири з шести нині присутніх там партій. Про це свідчать результати опитування, проведеного 13-20 березня центром «Соціальний моніторинг» та Український інститутом соцдосліджень ім. Яременка. За «Блок Петра Порошенка» готові проголосувати 16,3% усіх опитаних, за «Самопоміч» — 9,1%, за «Опозиційний блок» — 6,1%, за «Батьківщину» — 5,6%.

Рейтинг Радикальної партії знизився до 4,1%, «Народного фронту» Яценюка — до 3,9%

Порошенко заробив понад третину мільярда

Президент Петро Порошенко оприлюднив декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік. Загальна сума його сукупного доходу минулого року склала 368 943 679 грн., а членів родини — 36 тис. грн. 345, 67 млн. грн. становлять дивіденди та проценти, 11,253 млн. — доход від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, 962 тис. — від продажу майна.

Рішення про нарахування та виплату дивідендів Петру Порошенку було прийнято компанією з управління активами інвестиційного фонду ще на початку 2014 року, до його участі у президентських виборах. Загальна сума перерахованих Порошенком до бюджету податків становить 17 941 932 грн.

Заробітна плата Порошенка, яка в 2014 році нараховувалася йому спочатку як народному депутату, а потім як Президентові, як і в попередні роки, повністю передається на благодійні цілі.

Сума коштів на рахунках у банках та інших фінансових установах на кінець 2014 року склала 451 925 060 грн.