«Сівба» для двох

10.04.2015

Цьогорічний розіграш Кубка країни його учасники розглядають насамперед як незайве доповнення до ігрової практики з огляду на урізану версію національної першості, де грає лише 14 команд у два кола. За задумом організаторів, саме кубкові матчі наприкінці сезону мають нормалізувати навантаження для основних клубів прем’єр-ліги, яких не надто влаштовувала нинішня форма проведення чемпіонату країни. Нагадаємо, що одним із найбільших агітаторів переходу на схему «10 клубів — чотири кола» був наставник «Шахтаря» Мірча Луческу. Містеру хочеться більшої кількості напружених, непрохідних поєдинків, бажано — із «плей-оф».

Власне, кінцівка поточного кубкового розіграшу якраз і стане втіленням побажань румунського спеціаліста. Після легкої прогулянки чвертьфіналом, де «гірники» легко пройшли знекровлений «Металіст», у наступному раунді турніру на «Шахтар» очікує значно серйозніший двобій. За підсумками жеребкування, що відбулося вчора, у півфіналі «гірники» зіграють із «Дніпром». Якщо донецькі футболісти зможуть другий рік поспіль пробитися до головної стадії змагань, там їх очікуватиме переможець пари «Динамо» — «Олімпік».

Нинішній регламент Кубка зверстано так, аби у фіналі зустрілися дві найбільш рейтингові команди українського футболу. Оскільки на момент формування півфінальних пар двома флагманами були «Динамо» й «Шахтар», їхня зустріч стала можливою лише в заключний день турніру, 4 червня.

«Що не кажи, а нині вже не той футбол, коли наші матчі з «Металістом» збирали по 40-50 тисяч глядачів. Зараз ми змушені грати домашні матчі «на виїзді» за малої вболівальницької аудиторії», — сказав капітан «Шахтаря» Даріо Срна після повторної перемоги в Кубку над харків’янами. На матч-відповідь наставник «Металіста» Ігор Рахаєв навіть не поїхав сам, а відправив до Львова відверто резервний склад на чолі з Андрієм Анищенком. Тобто «Метал» і в думках не мав наміру відіграти два м’ячі, пропущені в першому поєдинку. Водночас проблеми з мотивацією мали й «гірники». «Кращою на полі була харківська молодь», — визнав після матчу Луческу, чиї підопічні змарнували не один небезпечний момент біля воріт суперників.

Розслабленими та зверхніми вийшли на повторну гру проти «Чорноморця» й футболісти «Дніпра». Без сумніву, фора в чотири м’ячі давала їм право на свободу футбольної думки, проте демонструвати хамство та дідівщину — навряд чи. Але новачок дніпропетровців Дмитро Чигринський дозволив собі саме таку поведінку. Вирішивши, що молодий та завзятий «моряк» Вадим Яворський поводиться на полі занадто норовливо, екс-гравець «Барселони» дав 21-річному футболісту копняка під зад. «Виховний» жест бородатого «діда» головний арбітр матчу Юрій Вакс оцінив червоною карткою. А сам Дмитро після гри мусив вибачатися перед ображеним одеситом та футбольною спільнотою. «Він (Яворський) кілька разів занадто агресивно йшов у відбір. Я не виправдовуюсь, але після тривалого лікування мені не надто хотілося знову отримувати травму», — пояснив у Чигринський.

Через кілька хвилин після вилучення Чигри поле залишив ще один гравець «Дніпра». Молодий Олександр Васильєв, котрий уперше в кар’єрі вийшов у основі дніпропетровського клубу, опинившись на позиції центрального захисника, був змушений зупиняти атаку одеситів ціною фолу останньої надії. Його порушення можна назвати виправданим, адже в підсумку «дніпряни» не пропустили, втримавши при цьому мінімальну перемогу.

Експерименти зі складом в повторному матчі проти «Зорі» дозволив собі й наставник «Динамо» Сергій Ребров, який дав можливість понюхати пороху 18-річному випускникові клубної академії Богдану Михайличенку. Однофамілець відомого гравця «Динамо» 80-х уже не перший із динамівської школи, хто отримує від Реброва право зіграти за основну команду. Раніше в нинішньому сезоні за «Динамо» встигли дебютувати Микита Бурда та Євген Чумак. «Це стимул для тих футболістів, які працюють у молодіжних командах», — пояснив свою політику наставник.

Манера співпраці молодого тренера Романа Санжара зі своїми підопічними в «Олімпіку» також заслуговує визнання, адже під його орудою дебютанти прем’єр-ліги вперше в історії клубу дійшли до півфіналу Кубка країни. Єдиний гол, забитий у двоматчевому протистоянні з «Ворсклою» Олександром Ситником, дозволив донецькій команді сенсаційно пробитися до топ-4 Кубка.

ТАБЛО

Кубок України. Чвертьфінали (матчі-відповіді).

«Олімпік» — «Ворскла» — 1:0

Гол: Ситник, 57

Київ, стадіон ім. Баннікова, 700 глядачів

«Динамо» — «Зоря» — 2:0

Голи: Беланда, 32; Теодорчик, 41

Київ, стадіон «Динамо», 8 200 глядачів

«Шахтар» — «Металіст» — 1:0

Гол: Адріано, 49

Львів, «Арена Львів», 2 250 глядачів

«Дніпро» — «Чорноморець» — 1:0

Гол: Шахов, 28

Вилучення: Чигринський, 50; Васильєв, 54 (обидва — «Д»)

Дніпропетровськ, стадіон «Метеор», 3 500 глядачів

* * *

Півфінали (29 квітня та 20 травня): «Олімпік» — «Динамо», «Дніпро» — «Шахтар».

 

ОДКРОВЕННЯ

Головний тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу прокоментував інформацію про продовження угоди з «гірниками»:

— Кого зараз це хвилює? Росія воює проти України! У будь-який час росіяни можуть почати повномасштабний наступ. І що я буду робити з цим контрактом? Ще зовсім недавно я не уявляв, що така ситуація може виникнути.

Ми більше року не граємо в Донецьку через військові дії, тому я й не поспішаю продовжувати угоду. Звичайно, зараз я не думаю про власні інтереси, адже просто хочу врятувати «Шахтар». Через війну клуб просто може припинити своє існування.