Дієта до в’язниці доведе

08.04.2015

Боротьба з анорексією у Франції вийшла на новий, тепер уже законодавчий, рівень. Днями французький парламент ухвалив поправки до законодавства, згідно з якими тим модельним агенціям, які найматимуть на роботу занадто худих дівчат, загрожуватиме покарання.

«Будь-яка дівчина, індекс маси тіла якої нижчий за визначений рівень, не зможе працювати як модель на подіумі», — сказано в документі. Раніше законодавці повідомляли, що після запровадження змін перед прийомом на роботу модель буде зобов’язана показати довідку про те, що індекс маси її тіла становить не менше 18.

Щоб вирахувати так званий індекс маси тіла (ІМТ), треба свою вагу розділити на зріст у метрах, зведений у квадрат. Для прикладу: якщо людина зі зростом 1,75 метра важить 55 кілограмів, її ІМТ становить 55 : (1,75 х 1,75) = 17,96. Тобто фактично 18, тож дівчина з такими параметрами цілком може працювати моделлю. Але якщо бодай на кілограм схудне — вже підпаде під заборону.

Хоча досі таку манекенницю у Франції, де модельний бізнес чи не найбільше схибнувся на «дистрофічних» параметрах, вважали б товстою і змусили худнути.

Тепер же власникові агенції, який візьме на роботу худішу модель, загрожуватиме до шести місяців ув’язнення і штраф у розмірі 75 тисяч євро.

За підбурювання на інтернет-сайтах до надмірних обмежень у їжі, що може призвести до загрози життю чи здоров’ю, каратимуть іще серйозніше — штрафом у розмірі 100 тисяч євро та роком в’язниці. Як повідомляє агенція «Франс пресс», у Франції, яка є світовим центром індустрії моди, від 30 до 40 тисяч людей потерпають від анорексії, більшість із них — молодь.