У ковзанах на «гойдалках»

08.04.2015

Другий сезон поспіль Національна хокейна ліга обходиться без українських хокеїстів. Відтоді як під час локауту 2012 року двох маститих власників «синьо-жовтих» паспортів — Руслана Федотенка та Олексія Понікаровського — заманили до КХЛ, найсильніший чемпіонат планети немов ще більше віддалився від України. Федот, щоправда, після розформування «Донбасу» намагався повернутися у свій попередній клуб і проходив оглядини у «Філадельфії», але задовольнити вимоги потенційного роботодавця не зміг. Тож нині 36-річний ветеран грає в нижчому дивізіоні — Американській хокейній лізі, захищаючи кольори «Айови». Це фарм-клуб представника НХЛ — «Міннесоти уайлд».

«Міннесота» за кілька днів до завершення «регулярки» посідає в турнірній таблиці Західної конференції шосте місце й має досить багато шансів кваліфікуватися в «плей-оф». Натомість чинні володарі Кубка Стенлі — «Лос-Анджелес кінгз» — можуть узагалі не потрапити до топ-8 «Заходу». Хоча, здається, «королі», котрі в сезонах 2011/12 та 2013/14 здобували титул найсильнішої команди НХЛ, уже привчили своїх шанувальників до «гойдалки» у своїх виступах. Команді, в якій, по суті, немає жодної мегазірки, важко постійно демонструвати видовищний та результативний хокей. Виходить так, що після одного успішного сезону «Кінгз» мають трохи перепочити, аби в наступному році знову штурмувати вершину.

Ще одна колишня команда Федотенка — «Нью-Йорк рейнджерз» — другий рік поспіль працює на максимальних обертах. Торік вони дійшли до фіналу, де програли «Лос-Анджелесу» — 4:1. Гра «рейнджерів» у поточному сезоні також змушує прогнозувати їхню появу в головній серії Кубка Стенлі. Звісно, не факт, що переможець «регулярки» обов’язково виграє «плей-оф», утім упевненості у власних силах виграш «Президентського кубка» точно додасть. Хай там як, за чотири дні до завершення регулярного сезону «волоцюги» мають найбільше шансів, аби вперше за 21 рік здобути титул «проміжного чемпіона».

Варто відзначити, що в нинішньому складі «Рейнджерз», який ще не так давно був магнітом для найбільш зіркових та високооплачуваних хокеїстів, дуже складно відшукати гучні імена. Зіркою екстра-класу, та й то з натяжкою, можна назвати хіба що 33-річного воротаря Хенріка Лундквіста й канадського захисника Марка Стаала. Утім не виключено, що саме відмова від мега-зіркових виконавців дозволила «Нью-Йорк рейнджерз» стрибнути на якісно вищий рівень, який нині дозволяє їм претендувати на дорогоцінні призи. До речі, Кубок Стенлі «Рейнджерз» востаннє тримали в далекому 1994 році.

Найбільш імениті хокеїсти НХЛ більше досягають не в командних, а в індивідуальних рейтингах. Приміром, росіянин Олександр Овечкін, який перебрався за океан у 2005 році, досі не виграв ще жодного Кубка Стенлі. Натомість в нинішньому сезоні він повторив рекорд легендарних Уейна Гретцьки та Маріо Лем’є, закинувши більше 45 шайб у сьомому поспіль сезоні.

ТАБЛО

НХЛ. Регулярний чемпіонат. Лідери Західної конференції після 79 матчів: «Анахайм» — 107 (80 матчів), «Сент-Луїс» — 105, «Нешвілл» — 103, «Чикаго» — 102, «Ванкувер» — 97 (80), «Міннесота» — 96, «Вінніпег» — 94, «Лос-Анджелес» — 93...

Лідери Східної конференції після 79 матчів: «Н-Й рейнджерз» — 109, «Монреаль» — 106 (80), «Тампа-Бей» — 104 (80), «Вашингтон» — 99 (80), «Н-Й айлендерз» — 98, «Піттсбург» — 95, «Детройт», «Бостон» — 95...