«Сашку, Володю й Василю, з рукавичками на вихiд!»

08.04.2015
«Сашку, Володю й Василю, з рукавичками на вихiд!»

Василь Ломаченко готується до другого захисту свого чемпіонського пояса за версією WBO у напівлегкій вазі. (з сайта lomachenko.com.)

Наступні кілька тижнів у світовому професіональному боксі пройдуть під знаком українських майстрів шкіряної рукавички. Так збiглося, що, починаючи з 18 квітня, кожного уїк-енду на профі-ринг по черзі виходитимуть троє найвідомiших вітчизняних боксерів сучасності. Першим весняну програму 2015 року відкриє Олександр Усик, якому в Києві в протистоянні з росіянином Андрієм Князєвим належить захищати пояс інтерконтинентального чемпіона WBO. Наступним з українців у бій піде Володимир Кличко, котрого в Нью-Йорку чекає зустріч із претендентом на його колекційне зібрання — американцем Брайантом Дженнінгсом. А завершить парад чемпіонів Василь Ломаченко. Супер-Вася — найсильніший боксер у напівлегкій вазі за версією WBO — 2 травня в Лас-Вегасі поміряється силами з пуерторіканцем Гамальєром Родрігесом.

Неполітичні ігри

У цій компанії олімпійських чемпіонів досягнення Усика — наразі найскромніші. На відміну від свого кума Ломаченка, Сашко форсувати свою профі-кар’єру не став і зайнявся поступовим, планомірним сходженням до найвищої професійної вершини. Пригадується, брати Клички, котрі в образі компанії «К2» виступають промоутерами Усика, пообіцяли 28-річному кримчанину організувати чемпіонський бій тоді, коли загальна кількість проведених поєдинкiв наблизиться до десяти. Перед зустріччю з Князєвим на рахунку українського важковаговика — шість переконливих перемог. «Якщо Олександр здобуде в цьому бою перемогу, він підніметься на п’яту сходинку рейтингу WBO. Відтак інтерес до його персони має відчутно зрости. Сподіваємося, що до кінця 2015 року нам удасться влаштувати для Сашка бій за пояс чемпіона світу, проте перед ним потрібно буде провести ще два-три поєдинки», — заявив куратор Усика Віталій Кличко.

Слід визнати, що рішення «К2 промоушн» поставити в пару до Усика російського візаві відверто здивувало. Однак, як зазначив український боксер, у його протистоянні з Князєвим не буде абсолютно ніякої політики — лише бокс. Сам же представник Російської Федерації, готуючись до візиту в столицю України, висловив побоювання щодо своєї особистої безпеки. На що приймаюча сторона пообіцяла забезпечити російському чемпіону, в активі якого на профі-ринзі 11 перемог та одна нічия, посилену охорону.

На шляху до об’єднання

Через тиждень після бою Усика на ринг вийде наша важка «артилерія». Свій черговий чемпіонський захист Володимир Кличко вперше за вісім років проведе не в Європі, а у США. Без сумніву, повернення українського суперчемпіона на батьківщину профі-боксу пов’язане з масштабною комерційною підготовкою промоутерських компаній до об’єднавчого бою між Кличком-молодшим та американцем Деонтеєм Уайлдером — чемпіоном світу за версією WBC. Пояса саме цієї організації не вистачає Володимировi, аби зібрати повну колекцію чемпіонських поясів.

Щоправда, поки Уайлдер не поспішає йти на прямий контакт iз командою Кличка, Володі доводиться відбиватися від «набридливих» претендентів. Одним із таких шукачів щастя є Дженнінгс. Попри те, що в пасиві Брайанта немає жодної поразки на професіональному ринзі, переважна більшість експертів не розуміє його бажання кинути виклик Кличковi. Усі свої попередні бої американець проводив iз маловідомими «панчерами», відтак, на думку екс-чемпіона світу Тоні Томпсона, зустріч Дженнінгса з українським боксером не віщує претендентові нічого хорошого.

Історичний шанс

Так само навряд чи проблемним буде чемпіонський захист для Василя Ломаченка. Після того як у листопаді минулого року наш співвітчизник однією лівою відбив наступ досвідченого тайця Піріяпіньйо на його пояс WBO, охочих помірятися силами із Супер-Васею значно поменшало. Пошуками суперника для другого чемпіонському захисту команда Лома займалася доволі довго. Кілька разів, давши попередню згоду на бій з одним із найкращих боксерів сучасності, суперники згодом відмовлялися від своїх попередніх обіцянок. Зрештою команда Боба Арума змогла таки підписати контракт з 28-річним пуерторіканцем Родрігесом, «заманивши» його в ринг до Ломаченка андекартом мега-бою Мейвейзер — Пак’яо.

«Спочатку я планував боксувати з іншим суперником, але мені зателефонував промоутер і запропонував варіант iз Ломаченком. Це шанс від Бога, адже багато бійців мріють боксувати в андекарті поєдинку Мейвейзер—Пак’яо. І хоча ніхто не вірить в мене, я планую використати свій шанс», — заявив Родрігес.

І справді, про вищезгаданий поєдинок живих легенд боксу зараз не говорить хіба що лінивий, адже в ньому Флойд та Менні, окрім купи поясів, розіграють і звання кращого боксера планети незалежно від вагової категорії. Організатори бою передбачають, що це протистояння дозволить їм зібрати рекордну в історії боксу суму грошей.

Зазначимо, що перш ніж узгодити деталі контракту, за яким призові Мейвейзера складуть 180 млн. доларів, а Пак’яо — 120, команди боксерів витратили на перемовини близько п’яти років.