«Поводир» вирушає до Парижа

07.04.2015
«Поводир» вирушає до Парижа

У Парижі «Поводиря» представлятиме кримська татарка Джамала.

Тижневик українського кіно у Парижі — це ще один проект задля популяризації вітчизняного кінематографа, організаторами якого є КМКФ «Молодість» та Благодійний фонд «Ініціатива заради майбутнього». Попередні акції — покази українських фільмів у Мюнхені, на Берлінському кінофестивалі тощо — виявилися настільки вдалими, що організатори відразу ж розпочали роботу над продовженням цієї ініціативи.

Париж побачить не лише картини, зняті минулого року, а й українську кінокласику. «Наші фільми демонструватимуться в одному з найвідоміших кінотеатрів Парижа, «Ля фільмотек», який розташований у Латинському кварталі, біля Сорбонни», — анонсує директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі.

У списку картин, що будуть представлені увазі французької публіки, відсутня одна з найбільш резонансних стрічок минулого року — «Плем’я» Мирослава Слабошпицького. І цьому є своє пояснення. Зрештою, цей фільм зібрав уже десятки нагород на кінофестивалях світу, він має свого прокатника у Франції а тому рішення наповнити афішу Тижня українського кіно іншими, не такими знаними за кордоном, фільмами виглядає дуже логічним. До Парижа повезуть кілька стрічок, присвячених Майдану. Серед них — «Український аргумент» Сергія Маслобойщикова. «Це фільм, де учасники тих подій розповідають про самих себе, — говорить режисер. — Це спроба вийняти ті буремні дні з рамок ідеології і перенести в площину спілкування між людьми». Ще одна стрічка, присвячена цій же темі, альманах «Чорний зошит Майдану». Збірка студентських історій, на думку керівника проекту Юрія Терещенка, цікава, у першу чергу, тим, що молоді розповідають про молодих. Тринадцять авторів цього альманаху ще навчаються на другому курсі, і можна лише привітати їх із тим, що вони дебютували у професії завдяки такому серйозному форуму. До речі, «Чорний зошит Майдану» вже показували у Голландії, Польщі, запросили на кілька фестивалів.

Також французи зможуть переглянути нашого «Поводиря» (реж. Олесь Санін, у Парижі фільм представлятиме Джамала), «Братів» Вікторії Трофименко, п’ять кращих короткометражок минулорічного кінофестивалю «Молодість», що брали участь у Національному конкурсі...

Можливі прогнози щодо української класики, яку за кордоном представляють, як правило, стрічки Довженка та Параджанова, цього разу не справдилися. Цю частину Тижня презентуватимуть фільми «Шкурник» Миколи Шпиковського та картина «Навесні» Михаїла Кауфмана, обидві датовані 1929 роком. За словами директора Центру Довженка Івана Козленка, ці картини були відреставровані, нові сааундтреки до них написали польський композитор Марчін Пукалюк («Шкурник») та його колега з України Олександр Кохановський («Навесні»).

ДО СЛОВА

Тиждень українського кіно в Парижі відбудеться в рамках мультидисциплінованого фестивалю сучасної української культури «Україна — вільна сцена», який проходитиме з 7 квітня по 7 травня. Окрім кінопоказів, відбудуться вистави театру ДАХ, виступ фрік-кабаре DakhDaughters, концерт творів Валентина Сильвестрова, виставка та книжкові презентації.