Королева з сукнею вгадала

07.04.2015
Королева з сукнею вгадала

У фіналі першості світу Марія Музичук обіграла представницю Росії. (з сайта xadrezdiarionews.blogspot.com.)

Звісно, в цьому фіналі була політична складова. Як жартували коментатори останньої партії, росіянка могла б виграти в українки хіба тоді, якби Путін ввів на шахівницю війська.

Чемпіонат світу з шахів серед жінок проходив у Сочі — там, де збірна Росії під фанфари виграла зимову Олімпіаду-2014, і господарі очікували чергової перемоги російської спортивної зброї, цього разу — інтелектуальної. Але не так склалося. 22-річна Марія Музичук довела, що українські жінки — не лише найчарівніші, а й найрозумніші. Представниця Стрия, що на Львівщині, стала 15-ю чемпіонкою світу з шахів в історії. Та другою українською володаркою світової корони — після харків’янки Анни Ушеніної — за останні три роки.

Фінальна пара Наталія Погоніна (2456) — Марія Музичук (2526), відповідно, 40-й номер жіночого рейтингу ФІДЕ проти 12-го, була вельми несподіваною, але на індивідуальних першостях світу за нокаут-системою любителі прогнозів часто ловлять облизня. Ми більше ставили на старшу сестру Музичук — Анну (2552), яка торік повернулася під український прапор з-під словенського. Однак наша фаворитка поступилася у чвертьфіналі 51-річній шведці Пії Крамлінг. Натомість Марійка вибила з розіграшу власницю найвищого рейтингу ЧС (2581) — індійку Хампі Конеру, котра до того виграла шість партій із шести. Музичук-старша асистувала сестрі у півфіналі й фіналі (для розрядки вони використали вихідний день для походу в гори). Крім того, Марія по інтернету консультувалася з досвідченим гросмейстером-земляком Олександром Білявським.

І якщо для когось чемпіонство Музичук-молодшої стало сенсацією, то для неї самої — далебі. «Все почалося з того, як я збирала свою валізу, — розповіла Марія на прес-конференції по завершенні чемпіонату. — Моя сестра запитала: «Ти збираєшся в Сочі надовго? Так багато речей з собою береш!» Я відповіла: «Так, я їду туди надовго». Потім вона спитала: «А сукню ти береш на відкриття турніру?» Я відповіла: «Ні, її я беру на закриття!»

Попри те, що Україна й Росія перебувають фактично у стані війни, самі суперниці перед фіналом уникнули політичної складової. Марія й Наталія підкреслювали, що знають одна одну давно і в повсякденному житті спілкуються дуже добре.

То вже після перемоги Музичук сказала: «Мені дуже сподобалася організація турніру. Все тут було чудово: і готель, і турнірний зал». При цьому — «дуже багато людей, камер, — визнала українка. — На камери я намагалася не звертати уваги: партії дуже важливі, намагалася сконцентруватися на них. Кожну партію я відчувала напругу, аж до останнього ходу».

Вирішальне протистояння Музі й Пого, як називають дівчат шахові вболівальники, передбачало чотири партії класичних шахів. Тай-брейк не знадобився. Три партії закінчилися нічиїми, а другу, яка виявилася ключовою, Марія виграла білими.

«Суперниця мене здивувала, обравши іспанську партію, — прокоментувала той програш 30-річна Погоніна. — У відповідь я теж вирішила зіграти варіант, який, у принципі, у мене ніколи не зустрічався — систему Брейєра. Вийшла складна позиція із взаємними шансами. Склалося відчуття, що я щось наплутала».

Перед тим, у першій партії, чорними, на 26-му ході Музичук допустила серйозну помилку, але Погоніна скористатися нею не змогла.

Стартові десять ходів третьої партії, в якій було розіграно меранський варіант слов’янської оборони, виявилися абсолютно ідентичними з першою партією. Після того Погоніна намагалася діяти агресивніше, однак Музичук була готовою до такого повороту подій. За рахунку 2:1 на свою користь українці в четвертій партії білими фігурами було достатньо втримати нічию, і вона зробила це. При цьому знову здивувала, обравши дебют із чотирьох коней. Підсумок — 2,5:1,5.

«Думаю, цей успіх дуже сильно вплине на моє життя, — відповідає Марійка на незручне запитання журналістів, але має на увазі передусім спортивну сторону. — Мені належить грати [чемпіонський] матч, багато інших турнірів. Сподіваюся, що після завоювання титулу грати буде легше».

Нагадаємо, чинна на той час чемпіонка світу Хоу Іфань на ЧС-2015 до Сочі не приїхала. Два роки тому ця китаянка відібрала світову корону в нашої Ушеніної. І тепер саме Іфань — як перший номер рейтингу і переможниця Гран-прі ФІДЕ — має право провести матч за чемпіонство з Музичук-молодшою. Це буде згодом, а вже всередині квітня наші жіноча й чоловіча збірні в Китаї візьмуть участь у командній першості світу.