Нові обличчя й старі традиції

03.04.2015

Менше двох тижнів залишається до завершення регулярного сезону в НБА, і з кожним новим днем — усе менше вакантних позицій у зоні «плей-оф». Так, у Західній конференції командами заброньовано вже шість із восьми місць; на «Сході» вільними ще залишаються три «перепустки».

Цікаво, що всі претенденти, котрі зберігають шанси на здобуття заповітних перепусток у Східній конференції, наразі мають негативний баланс виграних та програних поєдинків, тоді як на протилежному боці північноамериканського континенту абсолютно інша ситуація. На дві путівки до «плей-оф» тут претендують чотири колективи з коефіцієнтом перемог вище 0,5. У цій когорті також перебуває й команда єдиного українця в НБА Олексія Леня, який через перелом носа змушений пропустити найближчий ігровий тиждень. Три заключні поєдинки чемпіонату він гратиме в захисній масці.

Шанси «Фінікса» продовжити боротьбу за чемпіонський Кубок — суто теоретичні. Адже позиції «Далласа» на сьомому місці в Західній конференції доволі міцні. Потужна гра лідера «Маверікс» Дірка Новіцьки, який в учорашньому матчі проти «Оклахоми» переступив рубіж у 28000 очок за кар’єру, піднявшись таким чином на сьому позицію в рейтингу бомбардирів НБА, не дозволяє сумніватися в проходженні «мустангів» до «плей-оф». Остання ж перепустка від цієї конференції, швидіше за все, відійде «Нью-Орлеану» чи «Оклахомі», яка, до речі, в минулому сезоні дійшла до фіналу «Заходу». Хоча в нинішньому чемпіонаті, граючи без своїх зірок — травмованих Кевіна Дюранта та Сержа Ібаки, «Оклахома Сіті» виглядає дуже скромно.

Далекими від своєї торішньої форми, яка дозволила виграти не тільки «регулярку», а й чемпіонські персні, перебуває й «Сан-Антоніо». Команда Тіма Данкана та Тоні Паркера лише за сім турів до завершення регулярного сезону змогла забронювати собі місце в «плей-оф». Утім і такий результат «шпор» вартий визнання, адже вони 18-й раз поспіль зіграють у матчах «на виліт».

А от баскетболісти «Голден Стейт», які, скоріше за все, стануть переможцями нинішньої «регулярки», — нечасті учасники «плей-оф». Цьогорічне потрапляння «воїнів» до топ-8 конференції сталося втретє поспіль — а такого раніше в 40-річній історії клубу взагалі не траплялося.

Другу молодість також переживає й «Клівленд», чия гра після повернення неперевершеного Леброна Джеймса з «Маямі» засяяла новими барвами. Наздогнати в регулярному чемпіонаті несподіваного лідера «Сходу» — «Атланту» — «кавалерам» не вдасться, проте, думається, разом із Леброном їм цілком до снаги взяти реванш у «яструбів» у «плей-оф».

ТАБЛО

НБА. Регулярний чемпіонат. Лідери Східної конференції: «Атланта» — 56 перемог/19 поразок, «Клівленд» — 48/27, «Торонто» — 45/30, «Чикаго» — 45/30, «Вашингтон» — 42/33, «Міллуокі» — 37/38, «Маямі», «Бруклін» — 34/40...

Лідери Західної конференції: «Голден Стейт» — 61/13, «Мемфіс», «Х’юстон» — 51/24, «Портленд» — 48/26, «Лос-Анджелес кліпперз» — 50/26, «Сан-Антоніо» — 49/26, «Даллас» — 46/29, «Оклахома» — 42/33...