Зметикуємо на десятьох?

03.04.2015
У попередні роки, коли у вищому дивізіоні українського футболу змагалося 16 команд, метою більшості клубів було потрапляння «в десятку». Тепер ми дожили до того часу, коли загальна кількість учасників вищого дивізіону може скоротитися до десяти. Так мало професійних колективів у найвищій вітчизняній лізі не було ніколи.
Основні причини, які викидають команди за борт УПЛ, — це окупація Донбасу, проблеми безпеки на стадіонах півдня й сходу України, а також фінансова скрута, що змушує затягувати паски великих бізнесменів — власників клубів — та, як наслідок, самі ФК.

Неспокійна Одеса

Відтерміновуючи проведення в Одесі першого кубкового чвертьфіналу між «Чорноморцем» та «Дніпром», який мав відбутися ще 4 березня, і у футбольному господарстві, і в правоохоронних органах сподівалися на поліпшення безпекової ситуації у місті, що дозволило б проведення в «перлині біля моря» великих масових заходів. Утім Південна Пальміра знову й знову здригається від терористичних вибухів, тож подовження футбольного «карантину» в місті виглядає цілком обґрунтованим. Після поновлення сезону «моряки» не провели вдома ще жодного поєдинку.

Водночас у Харкові, де також було відклали старт футбольної весни, МВС та СБУ дозволили «Металісту» провести 4 квітня матч 18-го туру ЧУ проти донецького «Металурга». Щоправда, для цього клубу потрібно виконати кілька умов: закрити трибуну для ультрас; організувати належний порядок роботи входу та виходу на арену; забезпечити роботу турнікетів і огляд уболівальників; упорядкувати роботу парковок та автотранспорту.

Того ж дня, згідно з календарем УПЛ, «Чорноморець» у рідних стінах мав би зіграти з «Динамо». Однак «моряки» прийматимуть лідера національної першості в... Києві на стадіоні «Динамо». А позавчора на клубній динамівській арені «синьо-чорні» нарешті зіграли «домашній» кубковий поєдинок проти «Дніпра», який завершився більш ніж переконливою перемогою дніпропетровського клубу — 4:0. І це при тому, що Мирон Маркевич, повернувшись на тренерський місток «дніпрян» після грипування, не зміг на повну потужність використати всіх своїх збірників. Хоча саме вони, зокрема Руслан Ротань та Роман Безус, з’явившись на полі після перерви, зробили перший і завершальний акорди розгрому одеситів.

Фінанси співають романси

На тлі безпекових загроз ще більше загострилася проблема фінансування клубів. Особливо гостро вона стоїть для середняків, надто ж — для тих колективів, джерела фінансування яких залишилися на Донбасі або в середовищі розгромленої Партії регіонів. У багатьох ФК різко скоротили зарплатні відомості й випустили на арену молодих гравців замість іноземців та іменитих українців. Але що вже казати про інших, якщо навіть учасник чвертьфіналу Ліги Європи «Дніпро» олігарха Ігоря Коломойського, який протягом останнього року перебував на гребені успіху, затримує виплати зароблених коштів своїм футболістам!

«Дніпровська» криза спливла на поверхню у вигляді демаршу Ежидіо. Поки в українському чемпіонаті тривала пауза, бразильський новачок в односторонньому порядку розірвав контракт і втік із клубу, заявивши, що керівництво «Дніпра» абсолютно не виконує взяті на себе фінансові зобов’язання, в тому числі — не виплачує зарплату. Учора на батьківщині Ежидіо, з яким Мирон Маркевич пов’язував серйозні сподівання, вже став гравцем «Палмейраса», підписавши з новим клубом трирічний контракт.

Ежидіо, схоже, виявився не готовим до особливостей української футбольної бухгалтерії, де, як відомо, умови контракту тримаються в строгому секреті. Ані тобі про суму трансферу, ані про реальний рівень зарплати футболіста широкому загалу дізнатися зась. Зрештою, якщо раніше в Україні ці проблеми хвилювали переважно лише футболіста та його роботодавця, то нині, в епоху фінансового «фейр-плей», бухгалтерську кухню українських клубів вивчають і в УЄФА.

Днями в інтернеті з’явилися інсайдерські документи з прем’єр-ліги, в яких ідеться про те, що до переважної більшості вітчизняних клубів УЄФА має «зауваження щодо виконання фінансових зобов’язань». У досьє, що стосуються «Динамо» та «Шахтаря», йдеться лише про порушення ними вимог щодо беззбитковості клубу. Натомість до «Дніпра» УЄФА має значно більше претензій. Майже всі вони стосуються «малих» чи «дуже великих» боргів, які накопичив ФК «Дніпро» перед футболістами, кредиторами тощо.

Рано чи пізно Європейській футбольній асоціації доведеться реагувати на кричущі факти порушення українськими клубами принципів фінансового «фейр-плей». І тоді на їхні голови почнуть падати різного роду дисциплінарні покарання. Заборона проведення трансферів, позбавлення можливості участі в єврокубках — після таких вердиктів футбольної феміди існування клубу (чи клубів) втрачає сенс.

Думається, після подібних зауважень з боку УЄФА нашим багатіям, котрі завжди сприймали футбольний клуб просто як забавку, доведеться впорядковувати фінансову діяльність відповідно до міжнародних стандартів. І тоді, не виключено, в Україні може різко скоротитися кількість професіональних футбольних клубів. В умовах війни та колапсу вітчизняної економіки подібні речі виглядають невідворотними. Уже зараз подейкують, що під питанням перебуває існування «Зорі», «Металіста», «Чорноморця», «Волині» та «Говерли». Навіть президент «Динамо» Ігор Суркіс визнав, що його клуб має фінансові проблеми.

Усе це вкупі з натяками нового президента ФФУ Андрія Павелка про можливе переформатування української елітної першості наштовхує на думку про серйозні пертурбації у вітчизняному футболі. «У цей непростий час очевидно, що всі українські клуби скоротять свої бюджети. Проте український чемпіонат у будь-якому випадку існуватиме. Не виключаю, що може дещо змінитися формат, але сам чемпіонат 2015-16 років, поза сумнівом, відбудеться», — каже новообраний голова ФФУ.

Варіант із десятком клубів у вищому українському дивізіоні — як у маленькій Словенії — Павелко вважає дуже реалістичним. «Я залишаюся прихильником формату з 16 клубами, але варіант з десятьма командами відкидати не можна», — каже господар Будинку футболу.

Нагадаємо, що перед стартом поточного чемпіонату така пропозиція вже розглядалася, проте на той час не знайшла підтримки у футбольному господарстві.

ТАБЛО

Кубок України. Чвертьфінал (перший матч). «Чорноморець» — «Дніпро» — 0:4 (Ротань, 51; Селезньов, 56 (пен.), 86; Безус, 90+2).