«Першим» став Столярчук

02.04.2015

Позавчора Генпрокурор Віктор Шокін звільнив скандально відомого Олексія Баганця з посади свого заступника, а Ігоря Щербину — з посади начальника Головного слідчого управління ГПУ. «Крісло» прокурора Тернопільської області втратив Юрій Гулькевич. Такі жорсткі кадрові зміни стали наслідком протистояння серед найвищих посадовців ГПУ наприкінці березня, коли Шокін був на лікарняному.

Тоді тепер уже екс-заступник Генпрокурора Олексій Баганець та колишній прокурор Києва Сергій Юлдашев публічно розв’язали між собою війну, закидаючи один одному причетність до корупції та відкриваючи один проти одного кримінальні провадження. Прокуратура Києва винесла підозру сину Олексія Баганця Віталію (який раніше також обіймав різні посади в органах прокуратури), нібито за причетність до незаконних схем організації грального бізнесу, сприяння нелегальній роботі гральних салонів та підпільних казино, а також за перешкоджання розслідуванню за фактами ведення нелегального грального бізнесу в Києві.

Через це керманич ГПУ ще 25 березня відсторонив свого заступника Баганця та деяких інших працівників ГПУ від виконання обов’язків на час службового розслідування. Днем раніше посаду прокурора столиці, згідно з законом про люстрацію, втратив Юлдашев.

Відтак на вакантну посаду заступника Генпрокурор призначив Юрія Столярчука, який перед цим обіймав посаду першого заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ. Пан Столярчук свого часу був слідчим у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і має репутацію неупередженого слідчого.

 

А ТИМ ЧАСОМ

Генпрокурор Віктор Шокін розкритикував колишнього в.о. Генпрокурора Олега Махніцького в частині розслідування злочинів на Євромайдані. Мовляв, слідство тоді було недостатньо рішучим. За його словами, подібного роду злочину легше розслідувати одразу, за «гарячими слідами», а не після значного періоду часу.

Шокін також зазначає, що відповідальність за розслідування корупційних дій колишнього керівництва Держслужби з надзвичайних ситуацій лежить на МВС, оскільки на прохання глави відомства Арсена Авакова саме міліція займається розкриттям цих злочинів. За словами Генпрокурора, прокуратура здійснює процесуальне керівництво цього розслідування.

До речі, вчора екс-заступник голови ДСНС Василь Стоєцький вніс суму застави (призначену судом у розмірі 1 млн.182 тис. грн.) і вийшов із-під варти.