Є над чим працювати

02.04.2015
Є над чим працювати

Нічим не вразивши у грі з Іспанією, Андрій Ярмоленко намагався реабілітуватися в поєдинку з латвійцями. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Хто б що не казав, але в порівнянні з відбором на ЧС-2014 нинішню збірну Михайла Фоменка, яка з великими труднощами долає шлях відбіркового циклу Євро-2016, не впізнати. Черговим підтвердженням командних негараздів став товариський поєдинок зі збірною Латвії. Маючи у Львові значну ігрову перевагу, «синьо-жовті» мусили задовольнитися нічиєю. «Які можуть бути враження, якщо ми знову створюємо багато моментів, але реалізувати нічого не можемо?!» — так відреагував Михайло Фоменко на прохання журналістів прокоментувати підсумки «товарняка».

Натиск господарів на ворота 39-річного Олександра Колінька на 35-й хвилині втілився в гол Андрія Ярмоленка. Більше ветеран першолігової калінінградської «Балтики» не пропустив, а українці не дуже-то й прагнули забивати. Підопічні Фоменка сподівалися на класі втримати мінімальну перемогу, проте на останніх секундах отримали, як зазначив наставник, необов’язковий м’яч у свої ворота. При повній байдужості нашої оборони захисник латвійської збірної та голландського «Венло» Віталій Максименко — ще один власник українського прізвища — вдало зіграв «на другому поверсі» під час подачі гостями кутового.

Головною причиною невдачі — а саме так сприймається нічия зі скромними латвійцями — Михайло Фоменко називає «нульову» реалізацію. «Слід визнати, що з цим компонентом у нас є великі труднощі. Але з часом багато що має змінитися, і я сподіваюся, що в офіційних матчах ми істотно поліпшимо цей нюанс», — каже наставник «синьо-жовтих».

Після стартової поразки у відборі до ЧЄ-2016 словакам хтось із наших збірників сказав, що команда почувається дещо розслабленою — не такою зібраною, якою була під час кваліфікації на бразильський «мундіаль». Тоді, пам’ятається, до кожного поєдинку Фоменко налаштовував своїх підопічних, як на останній бій. Нині ж бої не останні, і результат та гра кудись поділися.

Можливо, українську збірну розслабив новий регламент кваліфікації ЧЄ, котрий дозволяє претендувати на участь у Євро навіть третій команді своєї «пульки». З огляду на турнірне становище в секстеті С, не факт, що «синьо-жовтим» вдасться наздогнати словаків та іспанців. Не виключено, що українські футболісти десь на підсвідомому рівні вже готуються до «плей-оф». Хоча навряд чи Михайло Фоменко дозволить хлопцям завчасно опустити руки. А, власне, це й сталося позавчора на «Арені Львів», на якій чи не вперше за весь час проведення у Львові матчів збірної не було аншлагу.

«Думаю, це буде хороший урок для нас, адже не можна так розконцентровано грати на останніх хвилинах. Дуже прикро втрачати перемогу, зважаючи на те, що весь матч був під нашим контролем», — у коментарі каналу «Футбол» сказав капітан нашої збірної Анатолій Тимощук. Відзначивши напередодні 36-річчя, ветеран, як і в недавньому матчі з іспанцями, провів у центрі поля всі 90 хвилин.

На інших позиціях після Севільї Фоменко вирішив перевірити, так би мовити, резервні кадри. Із перших хвилин проти Латвії в старті вийшли воротар-«дніпрянин» Денис Бойко, «гірник» Ярослав Ракицький, динамівці Денис Гармаш, Олег Гусєв, Артем Кравець та їхній колишній одноклубник Роман Безус, який тепер грає в Дніпропетровську. По перерві за головну команду дебютували киянин Сергій Рибалка й луганець Руслан Малиновський.

Не пропустила б на останніх секундах команда гол — усі б отримали пристойні оцінки за свою гру. А так, можна сказати, що кожен десь недопрацював. Утім, на те й товариські матчі, щоб подібні ґанджі не траплялися в офіційних протистояннях.

ТАБЛО

Товариські матчі

Україна — Латвія — 1:1

Голи: Ярмоленко, 35 — Максименко, 90+2

Україна: Бойко, Федецький, Ракицький, Кучер, Шевчук, Тимощук, Гармаш (Рибалка, 46), Безус (Малиновський, 85), Гусєв (Коноплянка, 59), Ярмоленко, Кравець (Будківський, 75)

Латвія: Колінько, Габовс, Ягодінскіс, Горкшс, Куракінс (Максименко, 46), Тарасовс, Лайзанс, Фертовс (Зюзінс, 46), Жигаєвс (Дубра, 46), Ракельс, Шабала (Вишняковс, 68)

Суддя — Лехнер (Австрія)

Львів, «Арена Львів», 18 600 глядачів

* * *

Голландія — Іспанія — 2:0 (де Врей, 13; Классен (16), Словаччина — Чехія — 1:0 (Дуда, 50), Естонія — Ісландія — 1:1, Швейцарія — США — 1:1, Росія — Казахстан — 0:0, Швеція — Іран — 3:1, Люксембург — Туреччина — 1:2, Австрія — Боснія і Г. — 1:1, , Італія — Англія — 1:1, Португалія — Кабо-Верде — 0:2.

* * *

Чемпіонат Європи-2016. Відбірковий етап. Група В. Ізраїль — Бельгія — 0:1 (Феллаїні, 9; вилучення: Компані, 64 (Б)).

 

РЕКОРДСМЕН

Досягнення й позиція Тимощука

Товариський матч проти Латвії став для капітана збірної України Анатолія Тимощука 139-м за національну команду. За цим показником наш головний «гвардієць» наздогнав грека Георгіоса Карагуніса — тепер вони ділять десяту сходинку серед рекордсменів збірних, які грають під егідою УЕФА. А в першій трійці — Віталій Астаф’єв (Латвія) — 166 матчів, Ікер Касільяс (Іспанія) — 160, Мартін Рейм (Естонія) — 156.

До речі, перед матчем з іспанцями захисник пітерського «Зеніта» Тимощук відвідав у шпиталі поранених в АТО українських бійців, після чого російські ЗМІ почали кампанію цькування Анатолія. Тимощук відповів: «За свої вчинки я сам відповідаю. Не боюся цькувань. Я чесний перед усіма. Я за мир. Війна — це біль для всіх. На футбольному полі можуть бути і переможець, і переможений. А коли на війні гинуть люди, діти, тут не може бути переможців».