Шлях до свободи по-французьки

01.04.2015

У Києві на цей суботній вечір місце зустрічі змінити не можна. Проведення часу перед телевізором, у кнайпі за гальбою пива чи розмовами десь на кухні вважається гріхом перед весною. Отож: Софійська площа, 20.30 (з повтором о 21.30), запізнюватися заборонено. Адже відкриття 12-го фестивалю «Французька весна в Україні» триватиме всього 20 хвилин, і тоді хоч лікті кусай — більше не випаде нагода на власні очі побачити оригінальне, поетичне та драматичне світлове шоу у виконанні творчої команди з французького міста Орійак.

Світлові вистави компанії Spectaculaires не перший рік по всьому світі об’єднують громадськість навколо історії, території, ідентичності й просто святкового настрою. Для України французи підготували спеціальну програму «Я — мрія». Дзвіниця та купольний ансамбль Святої Софії засяють мозаїчним зображенням, глядачі побачать кадри з Революції гідності. Це здійснять за допомогою новітніх технологій світлових проекцій під назвою «меппінг», жанр, в якому французькі митці є одними з найкращих.

Як пояснили організатори фестивалю — Французький інститут в Україні, за допомогою зображень буде змальовано довгий шлях до свободи. Кульмінацією дійства стануть слова Мартіна Лютера Кінга: «Я маю мрію». Свобода преси, свобода творчості, свобода на право бути іншим стануть всепоглинаючими. Ця свобода переросте у гасло «Я — Майдан», як крик та спів у пам’ять про людей, які віддали своє життя за неї. Наприкінці лунатимуть слова «Я — мрія».

У спектаклi, в якому всі проекції розраховані до міліметра, а звук до секунди синхронізований із зображенням, автори піднiмають тему свободи через призму кричущих подій, які пережила і продовжує переживати Україна.

До слова, сама ж «Французька весна» затримається в Україні до кінця квітня і традиційно проходитиме у Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Рівному, Одесі та Харкові. У межах проекту — допрем’єрні покази стрічок, довгі ночі короткого метра, вистава «Антігона» за участі українських акторів з театру «Дах», хіп-хоп-спектакль, французька музика, книги та виставки.