НОВИНИ ПЛЮС

01.04.2015

Солі вдосталь

Державне підприємство «Артемсіль», попри складні умови, зберігає рентабельність і збільшує видобуток, переробку та реалізацію соляної продукції. За січень-лютий 2015 року обсяги виробництва солі склали 339,6 тисячі тонн, що на 9,5% більше аналогічного періоду минулого року. Тільки солі меленої, без пакування було відвантажено 92,4 тисячі тонн (на чверть більше). Також збільшилося виробництво солі у м’яких контейнерах. Її випуск становить 154 тисячі тонн.За січень-лютий нинішнього року вироблено вполовину більше соляних брикетів (6,2 тисячі тонн) та соляних блоків, які застосовуються у тваринництві й птахівництві.«Незважаючи на складну ситуацію в країні, «Артемсіль» залишається найбільшим європейським постачальником солоного мінералу на український та закордонні ринки. Ми виконуємо всі зобов’язання перед споживачами», — наголосив в.о. генерального директора ДП «Артемсіль» Денис Фоменко. «Артемсіль» сьогодні справді найбільше підприємство з видобутку, переробки і реалізації кам’яної кухонної солі на території Центральної та Східної Європи. Виробнича потужність — 7 млн. тонн на рік. Чисельність співробітників — більше 3000 чоловік. Продукція цього підприємства експортується у 22 країни світу.

Ліс насаджують

Станом на 25 березня вітчизняні лісгоспи висадили лісові культури на площі 21,4 га. Загалом весною планують заліснити 510 гектарів, повідомляє прес-служба Державного агентства лісових ресурсів України. Наразі весняна посадка лісу триває по всій території України. Найбільше лісів посаджено у Житомирській (4105 га), Рівненській (3399 га), Київській (2230 га), Чернігівській (1870 га) та Волинській (1650 га) областях. З метою відтворення лісів 21 березня пройшла ювілейна Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках». Представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держлісагентства, громадські активісти та журналісти засадили соснами та дубом 2,9 га Клавдієвського лісового господарства. Як відомо, один гектар лісів дає країні десять робочих місць. Лісові насадження допомагають отримати додатково 3-4 центнери зернових із гектара посівів. Сьогодні лісове господарство забезпечує робочими місцями та сировиною приблизно мільйон жителів України.

Співпраця з Канадою

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко з міністром міжнародної торгівлі Канади Едом Фастом обговорили перспективи розширення співробітництва між країнами в аграрній галузі та укладення Угоди про вільну торгівлю.

«Стан двосторонньої торгівлі сільськогосподарською продукцією між Україною та Канадою не відповідає потенційним можливостям наших країн. Канада — стратегічний партнер України. Ми сподіваємося на підтримку розвитку агросектору України через реалізацію спільних проектів технічної допомоги, зокрема — у молочній сфері та в будівництві зерносховищ», — зазначив Олексій Павленко.

На рівні експертів триває процес узгодження позицій обох сторін. Основний інструмент обмежень у торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Канадою — тарифні квоти. В рамках майбутньої зони вільної торгівлі необхідно усунути несиметричність умов торгівлі, що посилилася після вступу України до СОТ. Несиметричність цю можна зменшити через безмитний доступ для українських сільгосптоварів у рамках тарифних квот (термін зниження мита у рамках квот повинен бути не більше трьох років) та завдяки хоча б мінімальному доступу до квоти. Для сільського господарства України важливим є отримання та використання тарифних квот на товари, які мають перспективи експорту до Канади, зокрема продукції птахівництва, риби, свинини, кондитерської та крохмально-патокової продукції, а також насіння олійних культур, харчової олії та перероблених продуктів.

Половина посівної — позаду

Посів ранніх зернових культур проведено на площі 1,35 млн. га. Це 55 відсотків від прогнозу. 98 тис. га засіяли пшеницею, ячменем — 1млн. га, вівсом — 121 тис. га, горохом — 126 тис. га.

Найбільші площі засіяли господарства Дніпропетровської, Харківської, Одеської Хмельницької, Херсонської, Запорізької та Миколаївської областей. У десяти областях розпочато посів цукрових буряків. На кінець березня посіяно 28 тис. га, це приблизно десята частина від прогнозованого.

Підживлення озимих культур на зерно проведено на площі 6,8 млн. га, або 85 відсотків від прогнозу. Повністю завершено підживлення у Вінницькій, Хмельницькій, Чернігівській та Волинській областях.

Продаж зерна

Фактичні обсяги експорту зернових на кінець березня склали 26 млн. 781 тис. тонн. Із них 9 млн. 697 тис. тонн пшениці, 12 млн. 737 тис. тонн кукурудзи, 40 млн. 69 тис. тонн ячменю та 278 тис. тонн інших зернових. Загальні обсяги експортованих та підготовлених до експорту зернових — 26 млн. 985 тис. тонн. Ціни на внутрішньому ринку зерна коливаються в залежності від регіону: на пшеницю третього класу — від 3470 до 4950 грн./т, на фуражну пшеницю шостого класу — від 3100 до 4300 грн. за тонну.Середні ціни на ячмінь становлять 3555 грн./т, на кукурудзу — 3171 грн./т.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>