І тут попереду — «Динамо»

25.03.2015
І тут попереду — «Динамо»

Якщо до фінішу попереднього жіночого чемпіонату України у вищій лізі дійшло лише три команди, то вийти на старт нинішньої «елітної» першості був готовий лише один колектив. Серйозні фінансові проблеми не дозволили заявитися на новий чемпіонат обом минулорічним фіналістам — ТІМ-СКУФ та «Єлисавет-баскету», натомість знову повернулося в гру столичне «Динамо», яке в попередньому розіграші достроково зійшло з дистанції. В новому сезоні саме динамівки знову взяли на себе функцію локомотива, що тягне за собою український жіночий баскетбол.

Щоправда, підопічним Володимира Рижова довелося де-факто понизитись у класі. Брак фінансування в переважної більшості баскетбольних клубів не дозволяв їм грати чемпіонат країни за «елітними» нормами, відтак для старту ЧУ організували три регіональні турніри. Надалі по дві найкращі команди з кожної «пульки» продовжили змагання вже за класичною схемою, ведучи боротьбу за 1-6-те місця; решта займається розподілом 7-14-ї позицій.

Для шістки «топових» команд регулярний чемпіонат завершиться вже найближчої суботи, після чого чотири провідні колективи продовжать боротьбу за «золото» в «плей-оф». Достроковими його учасниками вже стали «Динамо-НПУ», одеський «Інтерхім» та «Франківськ». Останнє ж вакантне місце відійде комусь із трійки: «Вінницькі блискавки», «Сузір’я» (Рівне), «Чайка» (Бердянськ).

Шанси азовської команди потрапити до топ-4 — мінімальні, хоча «Чайка» ще не так давно належала до еліти «серйозних» чемпіонатів країни. У дев’яти поєдинках другого етапу дівчата з Бердянська здобули лише одну перемогу й перед заключною зустріччю з рівнянками посідають останнє місце в топ-6.

За тур до завершення «регулярки» «Вінницькі блискавки» мають однаковий очковий доробок із «Сузір’ям», випереджають команду з Рівного за додатковими показниками, але мусять зіграти з сильним «Інтерхімом». Тоді як рівнянки зустрінуться з аутсайдером — «Чайкою».

Якщо інтрига в боротьбі за четверту перепустку в «плей-оф» присутня, то переможець регулярного чемпіонату вже відомий. Цей титул очікувано дістався київським динамівкам, які не програли в першості ще жодного поєдинку. Формально статус «сіяних» підопічні Володимира Рижова забронювали за собою минулого уїк-енду, коли вдруге в сезоні завдали поразки своїм прямим конкуренткам з Одеси. «Результатом гри задоволений, грою — ні. Більшість ключових баскетболісток нашої команди грали «на уколах», тому сподіваюся, що до матчів «плей-оф» їхній стан покращиться, й у вирішальних матчах сезону ми покажемо більш змістовну гру», — каже наставник «Динамо».

Важко помилитися, спрогнозувавши участь «Динамо» в «золотому» фіналі. А от за другу путівку в півфінальній серії до двох перемог вочевидь точитиметься напружена боротьба, в якій зійдуться практично рівні опоненти — «Інтерхім» та «Франківськ». «Я вірю в свою команду. Головне, щоб у свої сили повірили дівчата», — підбадьорює підопічних очільник одеського клубу Ірина Щипакіна.

ТАБЛО

Жіноча ліга. Турнір за 1-6-те місця. «Чайка-ДЮСШ-БДПУ» (Бердянськ) — «Франківськ» — 65:95, «Інтерхім-СДЮСШОР» (Одеса) — «Динамо-НПУ» (Київ) — 57:66, «Сузір’я-ОСДЮШОР-НУВГП» (Рівне) — «Вінницькі блискавки» — 67:60.

Турнірне становище: «Динамо» — 9 перемог/0 поразок, «Інтерхім» — 7/2, «Франківськ» — 6/3, «Блискавки», «Сузір’я» — 2/7, «Чайка» — 1/8.

А ТИМ ЧАСОМ...

Чоловіча суперліга. «Будівельник» — «Київ» — 99:65 (Анісімов (20) — Крутоус (19)).

Лідери: «Хімік» — 28 перемог / 0 поразок, «Будівельник» — 25/3, «Дніпро» — 18/11, «Київ» — 14/14...

* * *

Президія Федерації баскетболу України на своєму засіданні констатувала, що лише шість клубів з 11 заплатили обов’язкові заявкові внески до суперліги: «Будівельник», «Дніпро», «Київ», «Миколаїв», «Хімік» і «Черкаські мавпи». Президія ФБУ постановила завершити чемпіонат України згідно з календарем, але після завершення регулярної першості з команд-боржників буде знято очки, отримані в матчах після 23 березня. Також вирішено, що до участі у «плей-оф» будуть допущені клуби, які знайдуть можливість сплатити внески до початку змагань топ-8 «на виліт». У «плей-оф» також зможуть узяти участь команди з першої вісімки, які не заплатили внесок, але мають змогу оплатити суддівство домашніх матчів. У разі, якщо у «плей-оф» залишиться шість клубів, то команди, які посідають перше й друге місця в турнірній таблиці («Хімік» і «Будівельник»), пропускатимуть перший раунд «плей-оф».

Клуби, які не погасять борги за сезон-2014/15, не допускатимуться до наступного чемпіонату України в суперлізі.

Також президент ФБУ Олександр Волков визнав, що навряд чи вдасться відновити співпрацю з головним тренером чоловічої збірної американцем Майком Фрателло, перед яким накопичилися борги.