Так поводиться вся Австрія

24.03.2015

Уже сьогодні у Києві і Чернівцях, а на початку квітня у Харкові та Одесі пройде четвертий фестиваль «Тиждень австрійського кіно». Австрійський культурний форум запевняє, що для програми відібрав найбільш резонансні картини останніх років. Надзвичайний та Повноважний посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм підкреслив, що фільми дозволяють побачити зворотний бік європейського добробуту, розкриваючи неприємні теми про меншини, мігрантів і права людини.

На фестивалі представлені чотири різнопланові стрічки. Одна з них — спільного виробництва Австрії, Люксембургу та Німеччини — «Безтямне кохання» Джесіки Хауснер. «Романтична комедія» за мотивом історії самогубства поета Генріха фон Кляйста розгортається у Берліні в епоху романтизму. У Києві поцікавилися у посла, чому «Безтямне кохання» внесли у «Тиждень австрійського кіно», адже ця картина — не лише їхня. На що Вольф Дітріх Хайм відповів, що в Австрії знімають фільми для кінотеатрів, а у Німеччині — для телебачення. Від того, що у виробництво залучені кілька країн, стрічка тільки виграє. «Коли взаємодіють дві чи три культури, від цього якість підвищується. Національне кіно від такої співпраці не страждає», — зазначив посол.

У компанії «Артхаус Трафік» додали, що якою б копродукція не була, під час кожного фільму чи не з перших кадрів можна впізнати, що це саме австрійське кіно. Мабуть, одним з елементів, який не дозволяє сплутати їхній кінематограф із будь-яким іншим, є музика. Наприклад, у фільмі «Так чинять усі жінки» глядачі повелися на пікантну назву, не дочитавши, що це знята на камеру сучасна постановка опери Моцарта театрального режисера Клауса Гута. В Австрії він мегапопулярний завдяки виставам «Весілля Фігаро», «Дон Жуан» і «Так чинять усі жінки», яка зібрала схвальні відгуки ще у 2009-му на Зальцбурзькому фестивалі, одній із головних оперних подій світу. Тож австрійці, відібравши для «Тижня» цю картину, одним пострілом убили двох зайців — познайомили українців із сучасною оперою, якої у нас майже ніхто не чув і не бачив, та ще раз продемонстрували актуальність Моцарта.

У рамках фестивалю представлені фільм жахів «На добраніч, мамо» Северина Фіала та Вероніки Франц, де двоє близнюків перестають впізнавати свою матір після пластичної операції, і соціальна драма «Тріщини в бетоні» Умут Дага про непривабливий бік життя у ситій Європі.

Крім того, буде показано добірку найкращих короткометражок із міжнародного фестивалю мультимедійних мистецтв Ars Elecrtonica, який щороку проходить в австрійському місті Лінц і презентує сучасні візуальні технології.