Приборкувачі «Драконів»

24.03.2015
Приборкувачі «Драконів»

Молодий та перспективний Олександр Хижняк зберігає шанси на виграш у WSB-лізі путівки на Ігри-2016. (з сайта www.worldseriesboxing.com.)

Цьогорічний груповий етап у WSB-лізі проходить за принципом «нон-стоп». Від середини січня кожного уїк-енду учасники п’ятого сезону Всесвітньої серії боксу проводять «регулярні» бої у своїх «пульках», аби за їх підсумком розподілити не тільки місця у «плей-оф» турніру, а й, що навіть важливіше, — путівки на Олімпіаду-2016.

У десятому турі «Українські отамани» здобули залікові очки як до персонального, так і загального заліків. Хоча перед тим — у шостому, сьомому та восьмому турах — мали проблеми з поповненням колективної скарбнички. Упевнена домашня перемога над «Китайськими драконами» (4:1), перед якою «Отаманам» удався ще й візит до Англії, дозволила нашій команді закріпитися на третій позиції, що є останнім «фор-постом» на шляху до чвертьфіналу цьогорічного розіграшу. Водночас персональний успіх полтавчанина Олександра Хижняка у двобої з Ші Гоуджуном залишив йому хороші шанси на здобуття олімпійської ліцензії. Наразі талановитий новачок національної збірної, якому головний тренер олімпійської команди Дмитро Сосновський прогнозує успішну боксерську кар’єру, перебуває найближче серед інших парнерів-співвітчизників до заповітної цілі й посідає четверте місце в індивідуальному рейтингу боксерів у категорії до 81 кг. Згідно з регламентом, перепустки на Олімпіаду в Ріо від цієї вагової «пульки» отримають двоє найбільш рейтингових спортсменів.

А от у категорії найлегших боксерів WSB (до 49 кг), як і у двох найважчих, рейтингові баталії матимуть значно більшу напругу, оскільки лише переможець «заочних» перегонів поїде на майбутні літні Ігри. Відзначимо, що в протоколі «мух» другу сходинку посідає узбецький легіонер «Отаманів» Хасанбой Дусматов.

Успіхи його співвітчизника Азата Усеналієва, який у нинішньому сезоні також захищає синьо-жовті кольори української команди, — значно скромніші. Перед тим як минулого уїк-енду в столичному Палаці спорту Азат приніс перше залікове очко «Отаманам» у матчевому протистояння з «Драконами», він поступився у двох попередніх поєдинках на WSB-ринзі. Натомість Олег Прудкий, що виступає в категорії до 60 кг, не зміг перервати свою невдалу серію, зазнавши в бою з Шан Джуном третьої поразки поспіль. Утім його фіаско стало того вечора єдиною невдачею «Українських отаманів».

Друге залікове очко в матчі команді Михайла Мельника приніс Олег Зубенко, який прикрасив свій дебют у сезоні вікторією над Таксімаїмаїті Хайшаером. Наступним у черзі був уже згаданий тріумф Хижняка, котрий фактично зняв питання щодо переможця в україно-китайському протистоянні. Після цього «суперваговик» Ігор Шевадзуцький міг спокійно проводити свій перший поєдинок у сезоні, і він, у підсумку, завершив бій достроково.

Нагадаємо, що в першому колі «Отамани» також були сильнішими за своїх опонентів із Китаю, здобувши наприкінці січня в Чунціні мінімальну перемогу — 3:2.

До завершення групового раунду «Отаманам» залишилося провести чотири матчеві зустрічі, в останній із яких їх чекає повторне побачення з беззаперечними фаворитами змагань, чинними чемпіонами WSB — «Кубинськими приборкувачами». Минулого уїк-енду, вдруге в сезоні розбивши «Команду Росії» (5:0; перша зустріч — 4:1), кубинські боксери здобули десяту перемогу в десяти поєдинках.

ТАБЛО

Всесвітня серія боксу. Група А. 10-й тур. «Українські отамани» — «Китайські дракони» — 4:1 (до 52 кг: Усеналієв — Ху — 49:46, 48:47, 49:46;
до 60 кг: Прудкий — Шан — 47:48, 46:49, 47:48;
до 69 кг: Зубенко — Хайшаер — 49:46, 49:46, 50:45; до 81 кг: Хижняк — Ші — 50:45, 50:45, 50:45; понад 91 кг. Шевадзуцький — Ван — ТКО R4).

Турнірне становище: «Кубинські приборкувачі» — 30, «Команда Росії» — 21 (9 матчів), «Українські отамани» — 20, «Мексиканські воїни» — 19, «Марокканські леви» — 13, «Китайські дракони», «Британські лев’ячі серця» — 9, «Алжирські яструби» — 4 (9).