«Синьо-жовтий» локомотив

24.03.2015
«Синьо-жовтий» локомотив

Середнякові європейського футзалу — бельгійцям — наші хлопці «відвантажили» дев’ять голів. (з сайта www.affa.az.)

На відміну від національної збірної з «великого» футболу, яка перебуває лише на половині шляху до Євро-2016, для українських футзалістів кваліфікація на континентальний форум, що наступного року відбудеться в Сербії, минула дуже швидко. Підопічні Олександра Косенка завершили її на переможній ноті, здобувши пряму перепустку на майбутній єврофорум.

Місцем щасливого відбору для «синьо-жовтих» стала столиця Азербайджану. Минулого уїк-енду в Баку збірна України виграла швидкоплинний міні-турнір, по черзі перегравши футзалістів Данії, Бельгії та команду-господарів. Власне, саме азербайджанський колектив вважався головним фаворитом цього квартету, проте ні рідні стіни, ні натуралізовані бразильці, ні іменитий тренер-іспанець не допомогли збірній Азербайджану напряму кваліфікуватися на Євро-2016. «Складним вийшов турнір. Суперник добре зіграв, особливо їхній воротар. Прикро, що не змогли напряму вийти з групи», — наставнику азербайджанської збірної Тіно Пересу після невдачі лише й залишалося, що роздавати компліменти українським гравцям.

Ігровий розклад у групі №4 завбачливо склали так, щоб основні претенденти на першість зустрілися в останньому турі. Свої поєдинки проти данців та бельгійців обидва фаворити виграли легко, проте господарський показник результативності вийшов трохи кращим («+11» проти «+10» у нас). Відтак у третьому турі команду Переса задовольнила б і нічия.

«Ми знали, що нічия нас не влаштовує, і це стало для нас додатковим стимулом. Думаю, що перемогли ми заслужено», — констатував згодом Олександр Косенко. Зазначимо, що він очолив національну збірну влітку минулого року, коли змінив на тренерському містку Євгена Ривкіна, який знову сконцентрувався на клубній роботі в харківському «Локомотиві». Косенко, який раніше працював із львівською «Енергією», не став змінювати традицію, закладену ще Геннадієм Лисенчуком, і зберіг так звану «харківську четвірку». Власне, ці гравці й забезпечили «синьо-жовтим» переможний результат у Баку. 16 (!) із 17 українських голів — на рахунку футзалістів «Локомотива». З них два, зокрема й переможний м’яч у ворота азербайджанців, провів воротар Євген Іваняк. Його одноклубник Микола Білоцерківець став найрезультативнішим гравцем бакинського відбору, забивши вісім м’ячів.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2016. Відбірковий етап. Група 4. Україна — Данія — 5:2 (Білоцерківець, 5, 9; Д. Сорокін, 6; Овсянников, 10, 11 — Лухт, 14; Йоргенсен, 38), Бельгія — Україна — 2:9 (Реда, 7; Сабабті, 10 — Білоцерківець, 1, 12, 20, 27, 30; Д Сорокін, 24; Бондар, 28; Іваняк, 36; Кордоба, 37), Україна — Азербайджан — 3:2 (Білоцерківець, 5; О. Сорокін, 27; Іваняк, 33 — Едуардо, 31; Журба, 40 (у свої ворота), Азербайджан — Бельгія — 3:1, Азербайджан — Данія — 11:2, Данія — Бельгія — 3:5.

Підсумкове становище: Україна — 9, Азербайджан — 6, Бельгія — 3, Данія — 0.