«Поляна» ходить з «коня»

20.03.2015
«Поляна» ходить з «коня»

Перший хід на ЧС Хампі Конеру допомагали робити офіційні особи. (з сайта sochi2015.fide.com.)

Жіночий чемпіонат світу з шахів за «нокаут»-системою мав відбутися ще в жовтні минулого року, проте бажаючих провести його в раніше обумовлений строк Міжнародна федерація шахів не знайшла. Серед можливих господарів ЧС-2014 ФІДЕ розглядала кандидатури ОАЕ, Монголії та Туркменії, утім із різних причин ці країни відмовилися від проведення змагань. Виправляти організаційний прокол своїх підлеглих узявся керівник світового шахового господарства Кірсан Ілюмжинов. Вочевидь отримати в своє розпорядження на час «мундіалю» одне з найвідоміших у Росії місць відпочинку місцевої еліти не вдалося б без тісних зв’язків Ілюмжинова з керівною верхівкою РФ.

Свою славу сочинський гірськолижний курорт Червона Поляна здобув завдяки любові перших осіб російської держави до цієї кавказької місцини, що розташована неподалік Сочі. Додаткового ж «рекламного» блиску вона отримала завдяки проведення тут нещодавніх олімпійських баталій. Місцем турнірного протистояння та одночасно проживання для 64 учасниць «мундіалю» став елітний гранд-отель «Поляна», де, як свідчать організатори, після виснажливих поєдинків завдяки широкому спектру рекреаційних потужностей шахістки матимуть великі можливості для хорошого відновлення моральних та ментальних сил.

Власне, й справді, маючи під боком спа-центр, басейн, чудову гірську атмосферу, від учасниць світової першості можна очікувати захопливих гарячих баталій. Подібні припущення щодо серйозної турнірної напруги справдилися вже в першому раунді, коли одразу 11 парам довелося грати «тай-брейк». І це при тому, що рівень суперниць на стадії 1/32 фіналу серйозно різниться, адже при формуванні змагальної сітки турніру враховувався рейтинговий статус його учасниць.

Так званим рейтинг-фаворитом змагань є Хампі Конеру з Індії, яка наразі посідає третю позицію в жіночому табелі про ранги. Найсильніша ж шахістка планети, чинна володарка світової шахової корони — китаянка Хоу Іфань до Сочі не приїхала, заявивши, що має контрактні зобов’язання перед організаторами іншого турніру.

З огляду на свою шосту позицію в ранговому табелі ФІДЕ, одним із головних претендентів на перемогу також вважається український гросмейстер Анна Музичук. Власне, і Канеру, й Музичук легко подолали перший раунд змагань, уникнувши неприємного тай-брейку. Згідно з регламентом, на всіх стадіях турніру, окрім фіналу, шаховий двобій складається з двох обов’язкових класичних партій та тай-брейку, котрий грається суперницями в разі нічийного результату, зафіксованого в попередні два дні. Водночас вирішальне протистояння розраховане на чотири основні та один резервний (на випадок можливого тай-брейку) день.

Відзначимо, що, окрім лідера українських жіночих шахів — Анни Музичук, яка в першому колі турніру переграла алжирку Аміну Мезуд (1,5:0,5), до 1/16 фіналу ЧС також пробилися наші Анна Ушеніна та Інна Гапоненко. Екс-чемпіонка світу Ушеніна пройшла китаянку Ксяовен Жан (1,5:0,5), а Гапоненко з аналогічним рахунком несподівано здолала свою подругу та парнерку по національній збірній Наталю Жукову. «Можливо, у Наташі було б більше шансів у наступних матчах, але це спорт, і сьогодні пощастило мені. Сподіваюсь, вона це розуміє, й упевнена, що цей результат ніяк не вплине на наші стосунки», — в інтерв’ю порталу Chessnews сказала Гапоненко. П’ятій представниці українських шахів на «мундіалі» в Сочі — Марії Музичук — учора довелося грати тай-брейк з уродженкою Китаю Юалін Юань, яка, щоправда, захищає кольори Канади. Їхнє протистояння завершилося вже після здачі цього номера «УМ» до друку.