Чемодан, вокзал... політика

19.03.2015

Польські прикордонники на пункті пропуску в Тересполі виявили у валізі громадянина Франції заховану... його дружину-росіянку. Як повідомляє польський канал TVP Info, француз в’їжджав на територію Євросоюзу на поїзді Москва — Ніцца 14 березня.

З’ясувалося, що подружжя збиралося таким чином вирішити проблему відсутності у росіянки документів, які дозволяють в’їзд до Шенгенської зони. «Жінка після того, як вийшла з валізи, почувалася добре й не потребувала медичної допомоги», — наголосив прапорщик із відділу охорони кордону в Хелмі Даріуш Сеницький.

Тепер француз і росіянка понесуть відповідальність за незаконний перетин державного кордону. Їм загрожує до 3 років позбавлення волі.

Інцидент не залишився без уваги російських можновладців, які будь-які претензії до своїх громадян, навіть якщо вони порушують закони, вважають образою своєї великої країни. Як повідомляє агенція «Інтерфакс», голова комітету Держдуми РФ із міжнародних справ Олексій Пушков жорстко розкритикував польських прикордонників, які затримали нелегалку з валізи та її французького чоловіка. Але й на цьому не зупинився і почав проводити паралелі. Мовляв, цей інцидент — символ французько-російських відносин. «Це ознака того, що стратегічне партнерство між Росією та Францією має перспективи. Правда, їх затримали польські прикордонники, всі проблеми — звідти», — заявив Пушков.

Нагадаємо, з початку анексії Криму та нападу Росії на Донбас Польща є одним із найпалкіших прихильників України в Євросоюзі. Натомість Франція довго не погоджувалася скасувати угоду про продаж Росії гелікоптероносця «Містраль», попри запроваджені ЄС санкції проти Москви.