Авторитети відступили

19.03.2015
Авторитети відступили

В Індіан-Уелсі Леся Цуренко демонструє теніс екстра-класу. (з сайта sapronov-tennis.org.)

До останнього часу кращою позицією Лесі Цуренко в рейтингу WTA було 60-те місце, на яке вона піднялася навесні 2013 року. Відтоді київська тенісистка своїх персональних шанувальників не радувала. Нічого особливого не відбувалося з грою другої ракетки країни й на початку нинішнього сезону. Приміром, у січні на «Аустреліен оупен» Леся не змогла пройти далі першого кола основного раунду. У лютому ж у складі національної збірної Цуренко (разом зi Світоліною та К°) провалилася на Кубку федерації.

Важко сказати, які за короткий час зміни відбулися в спортивному житті другої ракетки країни, проте на престижному турнірі WTA «Прем’єр», який нині триває в американському Індіан-Уелсі, їй удався неймовірний «перфоманс» — як свідчить статистика — наразі найкращий у її кар’єрі. Уперше з часу своїх виступів на професійній арені Леся дісталася чвертьфіналу турніру, який у рейтингу стоїть на другому місці слідом за змаганнями із серії «Великого шолому». У результаті подібного «марш-кидка», під час якого Цуренко переграла одразу двох представниць із першої десятки WTA, на рахунку українки з’явилася чимала кількість залікових очок, що дозволять їй наприкінці тижня піднятися з 86-го на, як мінімум, 56-ту позицію в табелі про ранги всесвітньої асоціації тенісисток.

Цікаво, що поміж восьми учасниць чвертьфіналу в Індіан-Уелсі Цуренко — єдина несіяна спортсменка, котра своє турнірне сходження почала з кваліфікації. У першому колі основної сітки друга ракетка України переграла німкеню Анніку Бек, після чого здолала її співвітчизницю — 10-ту тенісистку планети Андреу Петкович. Далі було випробування 20-ю ракеткою турніру — француженкою Алізе Корне, перемігши яку (7:5, 1:6, 6:2), Цуренко зустрілася з молодою зіркою WTA — канадійкою Ежені Бушар. Два роки тому, в Києві, під час поєдинку Кубка федерації канадська тенісистка, посідаючи на той час 93-тю сходинку в рейтингу WTA, впевнено «розібралася» з нашою спортсменкою. Нині ж Цуренко, можна сказати, взяла реванш, завдавши Бушар (сьомій ракетці планети) поразки в трьох сетах — 6:7 (5:7), 7:5, 6:4. У чвертьфіналі на нашу співвітчизницю чекає екс-перша ракетка світу — сербка Єлена Янкович.

Близькою до стадії 1/4 фіналу також була й найсильніша тенісистка України — Еліна Світоліна, проте свій поєдинок четвертого кола вона програла швейцарці Бачинській — 6:4, 1:6, 1:6, втративши таким чином нагоду зустрітися з Сереною Уїльямс. У паралельних змаганнях чоловіків найдовше серед українців протримався на корті Олександр Долгополов, який у третьому колі програв сильному канадцеві (шоста ракетка світу) Мілошу Раоничу — 6:7, 4:6. Нагадаємо, що Сергія Стаховського в другому раунді зупинив іменитий чех Томаш Бердих.