М’яч і лотерея

19.03.2015

На думку тренера «Атлетико» Дієго Сімеоне, «пенальті особливо натренувати не можна, тож у цій непростій справі значно більше значення мають рішення тих, хто б’є, та холоднокровність голкіпера». Схоже, ці психологічні параметри вміло реалізують молоді вихованці академії «Шахтаря», котрі завдяки успішному проходженню післяматчевих 11-метрових ударів подолали дві стадії «плей-оф» юнацької Ліги чемпіонів.

У цьому турнірі кожна стадія матчів «на виліт» складається лише з одного матчу. І, як і в поєдинку 1/8 фіналу проти «Олімпіакоса», ігровий час чвертьфінального протистояння «гірників» iз португальською «Бенфікою» завершився з рахунком 1:1.

Удруге поспіль ключову роль у футбольній «лотереї» відіграв капітан «гірників» — 19-річний голкіпер Олег Кудрик, майстерні дії якого на останньому рубежі вивели донеччан до півфіналу ЛЧ. Страж воріт «Шахтаря» відбив перший удар португальців у серії, надихнувши на перемогу своїх партнерів, які вміло реалізували п’ять поспіль своїх спроб.

Власне, без перебільшення, Кудрика можна назвати справжнім «спецом» із пенальті. У попередньому матчі з «Олімпіакосом» він узяв два останні удари греків із «позначки». У проходженні ж донеччанами португальського суперника заслуга Кудрика — подвійна, адже, окрім успішної гри в післяматчевій «лотереї», йому вдалося відбити пенальті й по ходу поєдинку, який, до слова, проходив у Лісабоні.

«Відчуваю радість і втому. Я дуже щасливий за команду. У складній ситуації, поступаючись по ходу гри, хлопці показали справжній донецький характер, та й Бог нам допоміг. «Бенфіка» — дуже сильний колектив, але в півфінал пройшли ми», — прокоментував успіх своїх підопічних наставник «шахтарської» молоді Валерій Кривенцов.

ТАБЛО

Юнацька Ліга чемпіонів (віком до 19 років). Чвертьфінал. «Бенфіка» (Португалія) — «Шахтар» (Україна) — 1:1 (по пен. — 4:5; Карвальо, 42 — Штандер, 64).