«Мерс» їде фантастично

17.03.2015
«Мерс» їде фантастично

На старті сезону в Мельбурні продовжилося минулорічне домінування «Мерседеса». (з сайта f1-ukraine.com.ua.)

В еру затяжного домінування «Ред булл» щоразу, коли починався новий чемпіонат, уболівальники та учасники «королівських» перегонів очікували «народження» достойного конкурента, який би зміг на рівних суперничати з «биками».

Однак за чотири роки, впродовж яких австралійська стайня домінувала у «Ф-1», нікому так і не вдалося наблизитися до Себастьяна Феттеля та К°.

Змінити розклад сил у пелотоні змогла «революція моторів», яка відбулася минулого сезону. Щоправда, після урізання об’єму формулічних двигунів помінялася лише назва команди-домінатора. Тепер чільна позиція належить «Мерседесу», котрий легко зробив переможний «дубль» у попередньому сезоні, і з «подвійного» подіуму розпочав нинішній. Натомість «Ред булл», який, нагадаємо, залишився без Феттеля — чотириразовий чемпіон світу перейшов до «Феррарі» — нині переживає не найкращі часи. За словами керівника команди Крістіана Хорнера, двигуни «Рено» (які стоять на болідах «биків»), програють у потужності силовим установкам «Мерседеса» близько ста кінських сил.

«Цей уїк-енд став для нас абсолютно невдалим. Наші пілоти скаржаться, що двигун просто некерований. У гонці ми не змогли боротися навіть із «Заубером». Із усією повагою до них не можу навіть уявити, що вони змогли настільки кардинально покращити шасі боліда в порівнянні з минулим роком. Ми розчаровані тим, що зараз — з точки зору потужності та керованості двигуна — програємо більше, ніж торік», — заявив Хорнер, команда якого за підсумками попереднього чемпіонату посіла в заліку конструкторів другу сходинку.

Позавчора ж у Мельбурні лідер «биків» Даніель Рікк’ярдо фінішував шостим, тоді як другий пілот команди — росіянин Квят — через технічні проблеми взагалі не зміг вийти на старт гонки.

Натомість у «Мерседесі» тішаться з «форми», яку демонструють їхні «сталеві коні». «Ми не очікували такої конкурентоздатності. Сьогодні машина та гонщики спрацювали просто відмінно», — сказав керівник найсильнішої команди ЧС-2014 Тото Вольфф.

Як часто бувало торік, на перші дві сходинки п’єдесталу піднялися обидва пілоти «Мерседеса», між якими, очевидно, і в новій першості розгорнеться боротьба за чемпіонство. У перший день вільних заїздів у «Мельбурн Парку» сильнішим був Ніко Росберг, натоміть кваліфікаційний та гоночний дні залишилися за чинним чемпіоном світу Льюїсом Хемілтоном.

«Неймовірно, яких результатів досягла команда. Чудово починати сезон у такій же формі, яку ми мали наприкінці попереднього. Машина їде просто фантастично», — зазначив переможець цьогорічного Гран-прі Австралії, пообіцявши знову боротися за чемпіонство.

Думається, що з аналогічними думками про «королівську корону» переходив до «Феррарі» й Себастьян Феттель, для якого минулий сезон у «Ред буллі» вийшов більш ніж посереднім. У 2014 році чотириразовий чемпіон планети не виграв жодної гонки. «Здобувши» при цьому лише чотири скромні подіуми, Себ завершив сезон на п’ятій позиції у загальному заліку пілотів, позаду свого вже колишнього партнера по команді — Рікк’ярдо.

Водночас ЧС-2015 Феттель почав вельми успішно, перетнувши фінішну лінію на трасі в Мельбурні одразу за пілотами «Мерседеса». «Приємно бачити повернення «Феррарі» на подіум. Здається, вони досягли серйозного прогресу, і, не виключено, що в якийсь момент нас чекатиме боротьба з ними, тому розслаблятися не можна», — наголосив Хемілтон, котрий здобув у Мельбурні другу перемогу в своїй кар’єрі.

Варто відзначити, що на старт першої в сезоні гонки вийшло одразу троє новачків-дебютантів «Ф-1» — Феліпе Наср, Макс Ферстаппен та Карлос Сайнс-молодший. Двоє останніх є продовжувачами славних традицій своїх батьків-гонщиків.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. 1–й етап. Гран–прі Австралії. Мельбурн (307,574 км; 58 кіл). Залікова десятка: 1. Хемілтон — 1:31.54,067. 2. Росберг (обива — «Мерседес») — відставання 1,360 сек. 3. Феттель («Феррарі») — +34,523. 4. Масса («Уїльямс») — +38,196. 5. Наср («Заубер») — +1.35,149. 6. Рікк’ярдо («Ред булл»). 7. Хюлькенберг («Форс Індія»). 8. Ерікссон («Заубер»). 9. Сайнс-молодший («Торо россо»). 10. Перес («Форс Індія») — +1 коло. 11. Баттон («Макларен») — +2 кола.

Не фінішували: Райкконен («Феррарі»), Ферстаппен («Торо россо»), Гросжан, Мальдонадо (обидва — «Лотус»), Квят («Ред булл»), Магнуссен («Макларен»), Боттас («Уїльямс»).

Загальний залік: Хемілтон — 25, Росберг — 18, Феттель — 15, Масса — 12, Наср — 10, Рікк’ярдо — 8, Хюлькенберг — 6, Ерікссон — 4, Сайнс — 2, Перес — 1.

Кубок конструкторів: «Мерседес» — 43, «Феррарі» — 15, «Заубер» — 14, «Уїльямс» — 12, «Ред булл» — 8, «Форс Індія» — 7, «Торо россо» — 2.