НОВИНИ ПЛЮС

12.03.2015

100 днів і 1940 законопроектів

Днями Верховній Раді VIII скликання виповнилося 100 днів. Пораховано, що за цей час суб’єктами законодавства було зареєстровано 1940 законодавчих ініціатив. При цьому за дві останні сесії народні депутати ухвалили 313 законів. Іншими словами, на кожен прийнятий документ припадає 6 зареєстрованих. Якість самих законопроектів залишається вкрай низькою: багато з цих документів написані не для запровадження змін у суспільстві, а задля власного піару чи імітації активної депутатської діяльності, відзначає iнтернет-ресурс «Слово і діло».

Як судити РФ, не виїжджаючи з Києва

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді прийняти Закон «Про юрисдикційні та майнові імунітети іноземної держави». Як пояснив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи цей закон, він «дає можливість судити іноземні держави в українських судах, якщо такі іноземні держави вчинили незаконні дії по відношенню до українських громадян чи українських компаній. У тому числі, якщо такі держави конфіскували чи націоналізували українське майно на будь-якій території», — наголосив Прем’єр. За його словами, це надасть можливість українським громадянам і компаніям захищати свою власність, яка, в тому числі, була незаконно націоналізована у Криму. Яценюк закликав парламент підтримати цю пропозицію Кабміну.

Закони «16 січня» даються взнаки

Генпрокуратура повідомила про підозру колишньому народному депутату від фракції КПУ та секретарю лічильної комісії Верховної Ради Сергію Гордієнку. Кримінальне провадження щодо Гордієнка стосується організації та проведення 16 січня 2014 року голосування за законопроекти, спрямовані на перешкоджання проведенню мирних акцій протесту. Гордієнка підозрюють у зловживанні владою або службовим становищем, а також у службовому підробленні. «Народний депутат був секретарем лічильної комісії Верховної Ради України та спільно з іншими членами підписав протокол лічильної комісії, яким законам «від 16 січня» було надано статус офіційного документа. У слідства є підстави вважати, що вказані закони практично не були проголосовані», — йдеться у повідомленні ГПУ. Відомо також про те, що Печерський райсуд 10 березня обрав підозрюваному Гордієнку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Щоправда, із правом внести заставу в розмірі 80 мінімальних зарплат (тобто приблизно 100 тисяч гривень) як альтернативу арешту.

Тепер — по гроші до МВФ

Президент Петро Порошенко підписав низку законів, ухвалення яких є однією з умов надання Україні розширеного кредитування з боку Міжнародного валютного фонду. Зокрема, глава держави затвердив своїм підписом зміни до Держбюджету на 2015 рік, згідно з якими основні фінансові показники країни приведено у відповідність до макроекономічних реалій. Він також підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», згідно з яким тимчасово обмежено розмір пенсій пенсіонерам, що працюють. Порошенко затвердив і зміни до Податкового та Митного кодексів, а також зміни до законодавства України, покликані сприяти легалізації зарплат.