З останніх сил

11.03.2015

«Якби це було в Євролізі, дві найсильніші команди розвели б у півфіналах», — свого здивування підсумками жеребкування «Фіналу чотирьох» Кубка України не приховував навіть наставник «Дніпра» Вальдемарас Хомічюс, підопічним якого на шляху до головного матчу турніру, який приймала столиця України, випало грати зі скромним «Києвом». Натомість у іншому півфіналі сліпий жереб звів пару флагманів українського баскетболу — «Хімік» та «Будівельник».

Не зрозумів подібного рішення й наставник «хіміків» Карлієс Мужнієкс, однак нічого вдіяти не міг. «Будемо готуватися до півфіналу так, щоб не сталося жодних сюрпризів», — відзначав латвійський наставник лідера української першості, який перед візитом до Києва залишався єдиним у країні непереможеним колективом.

По суті, півфінальна зустріч між «Хіміком» та «Будкою» перетворилася на достроковий фінал. «Обидві ці команди — сильніші за інших», — визнав Хомічюс. Зрештою, переможцем флагманського протистояння став «Будівельник», який наступного дня у фіналі прогнозовано здолав «Дніпро», захистивши таким чином титул володаря Кубка країни.

Півфінальне протистояння двох найсильніших команд країни перетворилося на гру нервів. Що говорити, якщо вже в першій чверті капітан «Хіміка» Сергій Попов заробив три фоли, через що в подальшому був змушений проводити більше ігрового часу на лаві запасних, ніж на майданчику, де від самого початку матчу ініціативою володіли київські баскетболісти. Власне, користуючись правом господаря, «Будка» активно діяла під обома щитами, повністю перегравши опонентів у одному з найголовніших компонентів гри в «помаранчевий м’яч». «48 проти 28» — так виглядає статистика з підбирань у матчі на користь «Будівельника». За словами Мужнієкса, якраз саме цей компонент найбільше вплинув на загальний підсумок двобою, в якому «Хімік» зазнав першої поразки в сезоні. Натомість очільник «Будки» Віталій Черній запорукою успіху назвав відмінну гру своїх підопічних у захисті, які за 40 хвилин ігрового часу дозволили закинути своїм опонентам лише 49 очок. Щоправда, й «гладіатори» не відзначилися особливою результативністю, перевершивши суперника лише на вісім пунктів.

Не надто урожайним на очки вийшов й інший півфінал, де у гравців «Києва» та «Дніпра» також від нервової напруги тремтіли руки. Здавалося, що саме місцева команда, яку в Палаці спорту підтримувала багатотисячна армія вболівальників, має швидше позбутися «тремору в колінах», однак, у підсумку, міцнішими нерви виявилися у дніпропетровської команди, якій упродовж усього матчу бути в тонусі допомагали досвідчені фани з прапорами футбольного «Дніпра».

Щоправда, відшукати в резерві сили на вирішальний двобій баскетболісти «Дніпра» вже не змогли. Протистояти на рівних (і навіть мінімально йти попереду) «Будівельнику» гості з Дніпропетровська змогли лише до великої перерви. Прогледівши ж спурт «гладіаторів» у третій чверті (24:7), відіграти за останні 10 хвилин серйозний гандикап «дніпряни» просто не змогли.

«Це була перемога на характері. Гадаю, зараз декому з наших гравців буде важко йти додому, адже сил немає, навіть на емоції», — сказав після виграшу Кубка наставник «Будівельника» Віталій Черній.

ТАБЛО

Кубок України. «Фінал чотирьох» (Київ). Півфінали. «Київ» — «Дніпро» — 60:65 (19:17, 13:13, 13:22, 15:13; Отверченко (15), Крутоус, Швець (13) — Ревзін, Мальчевський (по 14), Тимофеєнко (12)), «Хімік» — «Будівельник» — 49:57 (13:17, 12:14, 13:14, 11:12; Зайцев (18), Нідхем (17), Корнієнко (5) — Пустозвонов, Івшин (по 14), Забірченко (8)).

Фінал. «Будівельник» — «Дніпро» — 73:60 (20:22, 17:19, 24:7, 12:12; Анісімов (22), Лукашов (17), Пустозвонов (11) — Загреба (13), Тимофеєнко, Сізов (по 10)).

* * *

Суперліга. «Говерла» — «Одеса» — 70:57.

* * *

НБА. «Фінікс» — «Голден Стейт» — 80:98 (Лень «Ф» — 10 + 11 підбирань за 28 хв.), «Клівленд» — «Фінікс» — 89:79 (Лень не грав через травму).

«Фінікс» іде на 10-му місці Західної конференції — 33 перемоги при 32 поразках.