Контрольні вибори

05.03.2015

Завтра у Федерації футболу України з’явиться новий керманич. Її нинішній очільник — Анатолій Коньков — у цій іпостасі кілька останніх місяців перебував лише формально, адже виконуючим обов’язки голови Будинку футболу в цей час був Андрій Павелко. Анатолій Дмитрович, хоч і планував повторно висунути свою кандидатуру на високий пост, однак, зрештою, передумав.

Головна боротьба на дострокових виборах за крісло президента ФФУ розгорнеться між Андрієм Павелком та Ігорем Коломойським. Третій учасник цих баталій — Ярослав Грисьо, утім його шанси на підсумковий успіх виглядають доволі примарно. Усі троє — люди для федерації не нові. Павелку та Коломойському довелося попрацювати у ФФУ на віце-президентських посадах, пан Грисьо свого часу був членом виконкому цієї організації.

З огляду на те, що 42 з 47 колективних членів підтримали кандидатуру Павелка, саме він має найбільше шансів виграти перегони. Таємний хід голосування може змінити попередні розклади, але навряд чи кардинально. В інтерв’ю програмі «Про футбол» Коломойський заявив, що попередньо він не планував брати участь у виборах і навіть був не проти кандидатури Павелка. Змінити ж своє рішення він вирішив тоді, коли «запідозрив, що у ФФУ знову ведуться тіньові ігри». Нагадаємо, що про своє бажання очолити Будинок футболу власник «Дніпра» заявив у час, коли з виборів знялися Маркіян Лубківський та Сергій Харченко. «Мене ці події занепокоїли», — сказав мільярдер.

Відтак здається, що головною метою походу в президенти для Коломойського є не перемога, а контроль за чистотою виборів. Звісно, в українському футболі персона «губернатора» Дніпропетровщини — знакова, тож, у будь-якому разі, «гри в одні ворота» на позачерговому звітно-виборчому конгресі точно не буде.

Однак навряд чи більшість колективних членів ФФУ захоче поставити на її чолі «зацікавлену» особу. Пригадується, як Григорія Суркіса постійно критикували за «любов» до київського «Динамо», президентом якого він був до приходу у федерацію. Думається, у разі своєї перемоги на виборах не зможе повністю дистанціюватися від «Дніпра» й Коломойський. Власне, саме цей аргумент і є головним противником дніпропетровського олігарха на виборах президента ФФУ, натомість Павелка називають рівновіддаленим від кожного з професіональних клубів країни. До того ж, за словами виконуючого обов’язки голови ФФУ, акцент у своїй майбутній роботі він ставитиме на розвитку масового футболу.