Троє братів і десять мільйонів

04.03.2015
Троє братів і десять мільйонів

Петро Блажівський заплямував мундир.

Прокуратура Полтавщини завершила досудове розслідування кримінального провадження щодо колишнього очільника облуправління ДАІ Петра Блажівського, котрий у грудні 2014 року погорів на отриманні хабара в сумі 18 тис. доларів. За словами прокурора Полтавщини Яна Стрелюка, як самому Петру Блажівському, так і його трьом адвокатам відкрито доступ до матеріалів справи. Наразі вони з ними ознайомлюються.

«Тож не сумнівайтеся, що в якнайкоротший строк обвинувальний акт буде скеровано до суду», — пообіцяв Ян Стрелюк.

Нагадаємо, що спочатку суд обрав щодо Петра Блажівського запобіжний захід — утримання під вартою, визначивши й альтернативну суму застави в розмірі два мільйони гривень (адже під час обшуків у нього знайшли ще 1,5 млн. грн. — набиті пачками грошей пакети стояли просто у передпокої квартири!) Проте за наполяганням прокурора Апеляційний суд області виніс рішення збільшити розмір застави до майже десяти мільйонів. Слідчі також закидають йому вимагання від підлеглих щомісячних поборів у розмірах від 1 до 4 тис. доларів.

Заставу було офіційно внесено рідним братом обвинуваченого — екс-начальником УДАІ Дніпропетровщини Мар’яном Блажівським, який виїхав до окупованого Криму. Але гроші, очевидно, збирав не він один. Адже в обвинувачуваного багато братів. Ще один брат — Іван Блажівський — раніше очолював УДАІ м. Севастополь. Але найвище за всіх кар’єрними сходами піднявся інший брат — Євген Блажівський, екс-заступник Генпрокурора в часи Медведька і Пшонки. Сам підозрюваний полковник Петро Блажівський після внесення братами застави за першим же викликом слідчого з’являвся для виконання всіх слідчо-процесуальних дій.

Розслідуючи кримінальне провадження щодо пана Блажівського, паралельно слідчі прокуратури виявили ще одного хабарника — керівника Кременчуцького центру надання послуг з реєстрації автотранспортних засобів. Обвинувальний акт у цій справі вже спрямовано до суду. Щодо інших посадових осіб наразі триває досудове розслідування.

«Ще навесні минулого року, коли Петра Блажівського призначали на посаду головного «ДАІшника», і громадськість, і наша колегія попереджали, що ця людина схильна до корупційних діянь, — говорить керівник управління Всеукраїнської спеціальної колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю в Полтавській області Олександр Ковжога. — Усі в області знали про його слабкість до незаконної винагороди. Уже за його перебування на посаді керівника ДАІ ми провели власну перевірку. За матеріалами нашої колегії були порушені кримінальні справи за статтею 365 (зловживання службовим становищем) КПК України. Досудове розслідування проводила прокуратура області. Жодних порушень у діяльності Петра Блажівського тоді ніхто не виявив!».

На думку пана Ковжоги, спочатку, мабуть, ніхто не хотів виносити з хати сміття. Хоча активістам уже тоді було відомо про незаконне використання Блажівським паливно-мастильних матеріалів, що виділялися на УДАІ. «Вважаю, нести відповідальність мають і ті високопоставлені керівники, які призначали Петра Блажівського на цю посаду», — переконаний громадський активіст.

До речі, у Полтаві побоюються, що Петро Блажівський може втекти до братів у Крим, якщо судовий процес розвиватиметься не на його користь.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>