Повернення до витоків

04.03.2015
Повернення до витоків

Мінське «Динамо» з єдиним у КХЛ українцем екзаменує в «плей-оф» дебютанта турніру — фінський «Йокеріт». (з сайта hcdinamo.by.)

Після того, як зі зрозумілих причин донецький «Донбас» відмовився від продовження своїх виступів у Континентальній хокейній лізі, інтерес до цього турніру з боку українських шанувальників хокею суттєво зменшився. Утім повністю відмовитися від «сканування» одного з найсильніших клубних чемпіонатів планети не дозволяє участь у ньому українця Олександра Матерухіна, який захищає кольори мінського «Динамо». Та й доля колишніх «донбасівців», котрі розсіялися по інших клубах КХЛ, декому також може бути цікавою. У будь-якому разі зараз у КХЛ уже тривають матчі на виліт. Наразі по вісім кращих команд із Західної та Східної конференцій ведуть боротьбу за вихід до другого раунду «плей-оф» Кубка Гагаріна.

Водночас переможцем регулярного чемпіонату став московський ЦСКА, якому вперше за 26 років вдалося досягти подібного успіху. Відзначимо, що та давнішня перемога в національному чемпіонаті була творінням легендарного тренера Віктора Тихонова, який торік у віці 84 років пішов із життя. Як пообіцяли в Федерації хокею Росії, на честь відомого спеціаліста буде названо Кубок, яким нагороджуватимуть переможця регулярного сезону.

Карколомний турнірний стрибок армійців, які, до слова, «регулярку» минулого сезону завершили на сьомому місці Західної конференції («Донбас» тоді фінішував на четвертій позиції), пов’язаний iз приходом на тренерський місток відомого радянського хокеїста Дмітрія Квартальнова. Під орудою нового наставника ЦСКА здобув по ходу регулярного чемпіонату 49 перемог, встановивши таким чином новий рекорд ліги. Краща команда минулої першості — московське «Динамо», яке разом iз хокеїстами СКА цього разу розділило другу-третю позицію в таблиці «Заходу», відстало в підсумковому протоколі від сусідів-армійців, котрі набрали 139 пунктів, на 16 очок. Водночас переможець Східної конференції — «Ак барс» — зібрав іще менше, лише 120 балів.

А головним трофеєм у Континентальній хокейній лізі все ж є Кубок Гагаріна. Переможці шести попередніх «регулярок» КХЛ жодного разу не змогли перемогти в «плей-оф». Утім хокеїсти ЦСКА готові зламати цю традицію. «У нас хороша команда й ми впевнені в своїх силах», — заявив французький легіонер ЦСКА Стефан Да Коста. Після стартових поєдинків «плей-оф» армійцям удається тримати марку. Три поспіль перемоги над «Сочі» (дебютант КХЛ та восьма команда «Заходу») — яскраве тому підтвердження.

Водночас команда Олександра Матерухіна після трьох зіграних матчів першого раунду «плей-оф» змушена шукати шляхи для виправлення ситуації. Розпочавши серію з важкої гостьової перемоги (в овертаймі) над іншим дебютантом турніру — фінським «Йокерітом», надалі мінські динамівці зазнали двох поразок. Український легіонер був активним учасником усіх двобоїв між четвертою та п’ятою командами Західної конференції, утім результативно допомогти мінчанам не зміг. Якщо за час «регулярки» Олександр закинув 11 шайб, то в «плей-оф» наразі він «мовчить». Окремої уваги заслуговує казахстанський «Барис», куди з Донецька перебрався тренер Назаров та пара хокеїстів — латвієць Оскар Бартуліс та словак Ян Лацо. Регулярний чемпіонат команда з Астани завершила на п’ятому місці в Східній конференції, а в перших двох матчах «плей-оф» обмінялася перемогами з «Авангардом».

ТАБЛО

Континентальна хокейна ліга. «Плей-оф». Перший раунд. Західна конференція. «Сочі» — ЦСКА — 1:2 (рахунок у серії — 0:3), «Торпедо» (НН) — СКА — 2:4 (1:2), «Локомотив» — «Динамо» (М) — 2:1 ОТ (2:1), «Динамо» (Мн) — «Йокеріт» — 0:5 (1:2).

Східна конференція. «Ак барс» — «Автомобіліст» — 3:2 ОТ (2:0), «Сибір» — «Трактор» — 5:2 (1:1), «Металург» (Мг) — «Салават юлаєв» — 1:2 (1:1), «Авангард» — «Барис» — 0:2 (1:1)