Треба знати, де стрибати

04.03.2015
Треба знати, де стрибати

Вітчизняні фристайлісти, більше на ентузіазмі, продовжують підтримувати славні традиції нашої лижної акробатики. (з сайта fis-ski.com.)

За кілька десятків кілометрів на північ від Мінська знаходиться білоруська Швейцарія. У її серці — невеличке містечко Раубичі — центр олімпійської підготовки з зимових видів спорту, де в останні роки готувалися до свого золотого тріумфу на Олімпіаді в Сочі наші колишні співвітчизники — фрістайлісти Алла Цупер та Антон Кушнір. Не знайшовши бажаної підтримки на Батьківщині, ця пара лижних акробатів із Рівненщини переметнулася туди, де вже тривалий час держава активно опікується спортом високих досягнень.

В Україні ж фристайл уже давно перетворився на заняття для ентузіастів. Один із таких фанатів своєї справи — миколаївський наставник Юрій Кобельник. Завдяки старанням саме його вихованців — Ольги Волкової та Олександра Абраменка — останнім часом наша країна змогла відсвяткувати кілька гучних «фристайлічних» успіхів на міжнародній арені. Нагадаємо, що Волкова — бронзова призерка чемпіонату світу-2011 — єдиний представник українського фрістайлу, якому коли-небудь вдалося підкорити планетарний п’єдестал. А нинішній лідер нашої чоловічої збірної — Абраменко — днями вперше в своїй кар’єрі став переможцем етапу Кубка світу, який проходив у сусідніх Раубичах.

За кілька тижнів до знакової перемоги українського фристайліста у білоруській Швейцарії пройшов юніорський чемпіонат світу з біатлону, на якому доволі успішно виступили вітчизняні «стріляючі лижники». Перший номер «синьо-жовтої» команди юніорок Юлія Журавок здобула «золото» в індивідуальній гонці та «бронзу» — в «персьюті».

Минулого ж уїк-енду Білоруський центр олімпійської підготовки із зимових видів спорту приніс успіх українському фристайлу. «Прицілюватися» до трампліна в Раубичах Олександр Абраменко почав у 2012 році, коли виграв там свою першу медаль Кубка світу, що мала срібний відлив. Цьогорічне ж «золото» КС ознаменувало першу перемогу українського фристайліста на змаганнях подібного рівня.

Відтоді, як кілька років тому свою спортивну кар’єру завершив найтитулованіший український лижний акробат Станіслав Кравчук, лідерська естафета перейшла до Абраменка. Скинути тягар відповідальності миколаївському спортсмену вдалося не одразу, проте нинішній тріумф у Раубичах вочевидь стане для Сашка переломним моментом. «Я був упевнений на 100 відсотків у тому, що Абраменко виграє «золото». Думаю, тепер і він повірить у себе», — сказав старший тренер збірної Енвер Аблаєв.

Власне, етап у Раубичах став завершальним акордом нинішнього Кубка світу, за підсумками якого Абраменко посів у протоколі шосте місце. Примітно, що переможець загального заліку КС-2014/2015 американець Мак Бохоннон на етапі у Раубичах фінішував другим. Кращою з українок на заключному етапі КС була Ольга Полюк, яка показала п’ятий результат. Змагальний же рік вона завершила на 11-й позиції.