Приготування національного масштабу

27.02.2015
Приготування національного масштабу

Від настрою та форми Дьємерсі Мбокані (праворуч) багато в чому залежить нинішня атакувальна гра київського «Динамо». (УНІАН.)

П’ять очок фори, які перед стартом другої частини чемпіонату країни має «Динамо», аж ніяк не гарантують столичним футболістам спокійного життя на шляху до перемоги в прем’єр-лізі. Утім здобути свій 14-й чемпіонський титул «біло-сині» мають значно більше шансів, ніж «Шахтар» захистити чемпіонство, чи, пак, «Дніпро» вперше у своїй історії виграти національне «золото». «Прикро, що дніпропетровці «випали» з перегонів, було б цікавіше, якби за перше місце в турнірі боролися три колективи. А так, уже традиційно, боротьба точитиметься між двома командами», — відзначив президент «Динамо» Ігор Суркіс. На його думку, попри невелику очкову перевагу, якою володіють «біло-сині», шанси на підсумковий успіх у «Динамо» та «Шахтаря» приблизно рівні.

Власне чемпіонат України поновиться сьогодні — матчем між «Чорноморцем», новим спонсором якого, до слова, стала компанія із ОАЕ, та «Іллічівцем». На тлі терактів, які останнім часом постійно сколихують країну, проведення в Україні масових заходів, у тому числі й футбольних, опинилося під питанням, утім після безпекової наради з правоохоронними структурами прем’єр-ліга вирішила проводити змагання у плановому порядку. Проте в разі необхідності, на вимогу органів правопорядку, ПЛ не відкидає нових «прецедентів з перенесення матчів». Окрім того, Ліга виступає за необхідність вдосконалення стратегії забезпечення громадського порядку на стадіонах та виконання вимог СБУ та МВС щодо заходів з антитерористичної діяльності у місцях проведення змагань. Нагадаємо, що саме з міркувань безпеки у листопаді минулого року не відбувся поєдинок між «Металістом» та «Чорноморцем». А після нещодавнього кривавого вибуху на марші Гідності розглядалася можливість перенесення з Харкова до Сум матчу 16-го туру «Металіст» — «Шахтар», проте, в підсумку, ПЛ вирішила нічого не змінювати у своєму попередньому розкладі.

Водночас «Шахтар», як і першу частину сезону, свої домашні матчі проводитиме на «Арені Львів». У момент продовження співпраці між керівництвом стадіону та офіційними представниками «Шахтаря» виникли деякі різночитання, які, напевно, мали фінансовий характер. Але, зрештою, проблемні питання сторонам удалося залагодити. Щоправда, у «гірників» наразі є інший невирішений конфлікт зі Львовом, де не всім футбольним фанатам подобається факт проведення «Шахтарем» поєдинків національної першості в їхньому місті. «Ми не вимагаємо любові, просто хочемо, аби нас поважали», — наголосив воротар «гірників» Андрій П’ятов.

Що ж до безпосередньо спортивної складової XXIV чемпіонату України, то підготовку до старту його другої частини чинні чемпіони завершували в турецькій Анталії, де в останньому матчі тренувального збору переграли збірну Азербайджану — 2:1. «Це була відмінна підготовка! Ми дуже багато тренувалися. Сьогодні «Шахтар» посідає другу сходинку в турнірній таблиці. Але ми зобов’язані, починаючи з найближчого поєдинку з «Ворсклою», зробити все, щоб вийти на першу позицію», — в інтерв’ю офіційному сайту сказав бразильський півзахисник клубу Тайсон.

Водночас лідер першості останній тиждень провів на батьківщині, де готувався до матчу-реваншу проти «Генгама», в якому, нагадаємо, через травми «біло-сині» втратили двох ключових футболістів — Джермейна Ленса та Сергія Сидорчука.

Здається, саме кадрові проблеми можуть стати головною перепоною «Динамо» на шляху до їхньої головної мети. Не секрет, що більшість легіонерів уже давно мріють залишити неспокійну Україну. Приміром, конголезець Дьємерсі Мбокані взагалі пропустив ледь не весь підготовчий зимовий збір, лише за кілька днів до рестарту ЧУ повернувшись до табору команди. До того ж незрозуміло, як відреагує «Динамо» на втрату титульного спонсора (банк «Н» Дмитра Фірташа визнали неплатоспроможним), логотип якого був відсутнім на біло-синіх футболках під час першого матчу 1/16 фіналу Ліги Європи.

Останньому представникові лідируючої трійки, як і наголошував Ігор Суркіс, буде неймовірно складно повернутися в чемпіонську гонку. Восьмиочкове відставання «Дніпра» — серйозна проблема. Утім буде дуже цікаво подивитися на плоди зимової роботи Мирона Маркевича, яка була спрямована на оновлення «застійного» колективу. Вочевидь у «Дніпрі» Мирон Богданович робить ставку на українських виконавців, де до старої гвардії (Ротань, Зозуля, Коноплянка, Селезньов) приєдналися їхні співвітчизники — Роман Безус та Дмитро Чигринський. Останній, власне, прагне повернутися на той рівень, який колись дозволив йому потрапити в поле зору «Барселони». Нині ж екс-захисник «Шахтаря» мріє знову зіграти за збірну України.

ОВВА!

Багаторічний керівник прес-служби «Шахтаря» Руслан Мармазов залишив клуб, переїхавши до Москви. За словами журналіста, на новому місці він почувається «частиною русского міра», тоді як в Україні його все дратувало й виводило з рівноваги. «Мені не подобається, куди останнім часом рухається Україна», — заявив уже колишній працівник «гірняцького» клубу.