«Ми — в загальному строю»

24.02.2015
«Ми — в загальному строю»

Борис Тодуров. (з сайта vsapravda.info.)

Директор Київського міського центру серця, головний кардіохірург МОЗ України Борис Тодуров разом із хірургами південного міста провів унікальну операцію на серці: прооперована під його керівництвом 36-річна пацієнтка з вродженою вадою серця вже йде на поправку.

Разом iз професором Тодуровим до Херсона приїхала ціла бригада фахівців, щоб поділитися своїм досвідом із місцевими кардіохірургами та анестезіологами. Отримані знання стануть у пригоді медикам прикордонного Херсона і для того, аби рятувати життя простих людей, і для того, щоб виходжувати після важких поранень бійців, які воюють у зоні АТО на Донбасі.

— З херсонськими лікарями ми обмінюємося досвідом уже понад 15 років, — розповідає Борис Тодуров. — Можу запевнити, що Херсонщина — одна з небагатьох областей України, де є необхідне медичне обладнання та фахівці дуже високого класу.

На думку Бориса Тодурова, чинна сьогодні в Україні ще радянська система фінансування медичних установ (коли принцип оплати праці зводиться до обліку «за ліжко-місце») не дає жодної можливості для активного розвитку галузі, для покращення якості медичних послуг. Як приклад, пан Борис навів систему реформування медицини, що з успіхом прижилася в Грузії. У цій країні Борис Тодуров провів кілька десятків складних операцій на серці, і був дуже здивований тим фактом, що в жодного пацієнта навіть думка не виникала, аби принести лікарю «подяку». За вісім років люди звикли, що страхова компанія повністю відшкодовує витрати на лікування. Тому навіть жителі гірських аулів під час госпіталізації в лікарню не думають про гроші, а лікарі при цьому отримують гідну зарплату. Натомість українські громадяни платять податки, але не можуть проконтролювати, як витрачаються ці кошти. Як результат — маємо злиденну медицину, де за кожен крок пацієнт змушений давати лікарям «подачки».

— Медичні установи України повинні перейти на госпрозрахунок, як це прийнято в усіх розвинених країнах, — переконаний Борис Тодуров. — Кожна медична послуга має бути оплачена, а це можливо лише за умов страхової медицини. Така модель уже успішно працює в Молдові, Азербайджані та Грузії. Зауважте — це країни пострадянського простору. Чим ми гірші?

Нагадаємо, що медики Київського міського центру серця вже понад місяць проводять унікальні операції та безкоштовно рятують життя бійців, які воюють у зоні АТО. На сьогодні більш як сорок солдатів прооперовані та проходять курс реабілітаційного лікування. Відомо, що Борис Тодуров разом із колегами регулярно їздить на схід, привозить нашим воїнам продукти, ліки, бронежилети і каски. Причому пан Борис особисто сідає за кермо «швидкої допомоги» Інституту серця, коли потрібно оперативно зробити чергову поїздку для всієї медичної бригади на Донбас.

— Неможливо сидіти вдома, коли хлопці добровільно ризикують життям, — зізнається директор Центру серця. — Допомагаючи нашим солдатам, ми відчуваємо себе в загальному строю. Така робота дає надію на те, що все в нашій країні буде добре.