Сліпі не ті, хто незрячий

20.02.2015
Сліпі не ті, хто незрячий

Сліпий кобзар Іван Кочерга (Станіслав Баклан) і його поводир Пітер (Антон Грін). (з соціальної мережі.)

Один із найуспішніших українських прокатних фільмів — «Поводир» — у суботу покаже телеканал «Інтер» (20.30). Створена за державної підтримки стрічка Олеся Саніна, яку від України минулого року висували на отримання премії Американської кіноакадемії «Оскар», уже за перший вікенд побив рекорд прокату українського кіно, а за дев’ять тижнів показу, за даними, зібрав 14,08 млн. грн. Бюджет фільму становив 16,6 млн. грн.

 

Це кіно про страхіття репресій в Україні у 30-х роках минулого століття, але історію знято так, щоб не налякати, а показати. Сльози навертаються на очі й мурашки пробігають по шкірі, здебільшого тоді, коли глядач додумує сцени розправ і звірств. Розповідає історію 10-річний хлопчик Пітер — син американського підприємця Майкла Шемрока, який приїхав до Харкова, щоб обміняти там трактор на зерно. Майкл взаємно закохується у жінку мрії головного НКВС-ника у місті, потім до його рук потрапляють записи про репресії в Україні. Зрозуміло, іноземця вбивають, але його синові вдається втекти. Американський хлопчик стає поводирем сліпого кобзаря Івана Кочерги. А тим часом «совєти», скликаючи спеціальний з’їзд, — підступно, вчиняючи провокації, — готуються знищити вільнодумних українських кобзарів. У кінозйомках були задіяні близько півсотні незрячих людей. Коли у вагоні-«телятнику», в якому везуть на страту, незрячі разом із відомим кобзарем Тарасом Компаніченком співають «Віє вітер, віє буйний», сліз не стримують навіть чоловіки.

Спірним лишається питання, чи проводили у 1934 році з’їзд кобзарів у Харкові. Можливо, з’їздів було кілька, каже дослідник кобзарництва, кандидат мистецьких наук Кость Черемський. За його словами, проведення зібрання замислили ще у 1927 році, але весь час відкладали. В архівах збереглися анкети учасника з’їзду кобзарів. Збереглося листування співробітників НКВС УРСР із членами оргкомітету, до якого входили Дмитро Ревуцький, Михайло Полотай, Григорій Копан. Зрештою, про невідоме зникнення кобзарів свідчить і облік кобзарів за 1939 рік, коли на Всеукраїнську нараду кобзарів і лірників з’явилося зо два десятки кобзарів, а на з’їзд, що тривав на початку 30-х, прибуло «з усіх усюд» понад 300 незрячих музик. Про це свідчать спогади харківського кобзаря Анатолія Парфіненка.

Івана Кочергу у фільмі зіграв актор Станіслав Боклан, Пітера — Антон Грін, правнук відомого політичного в’язня радянських концтаборів Михайла Сороки. Серед акторів — співачка Джамала, поети Олександр Ірванець і Сергій Жадан.

«Інтер» показуватиме прокатну версію «Поводиря». Виробництво 4-серійної телевізійної наразі заморожено. «Чорновий монтаж телевізійної версії є. Потрібно ще два місяці роботи, щоб озвучити фільм, зробити кольорокорекцію. На постпродакшн потрібно мінімально 60-80 тисяч доларів, — коментує «УМ» режисер Олесь Санін. — Телеканали, з якими ми говорили, не готові заплатити такі гроші. Із державою контракт був тільки на кінематографічну версію. Ми повернемося до роботи, якщо знайдуться кошти, можливо, з-за кордону».