НОВИНИ ПЛЮС

18.02.2015

Плюс Янукович, мінус санкції

ЄС зніме санкції з чотирьох соратників Віктора Януковича. Про це повідомляють джерела у Євросоюзі. Зазначається, що з кількох осіб із найближчого кола колишнього Президента України будуть зняті санкції через відсутність доказів щодо звинувачень у корупційній діяльності. Водночас санкції щодо інших персон зі списку буде продовжено лише на 3 місяці, аби дати час українській владі надати докази їхніх правопорушень. Серед тих, хто потрапляє під тимчасово пролонговані санкції, — і син екс-Президента Віктор. За даними джерел «Європейської правди», санкції можуть бути зняті з Ігоря Калініна (керівника СБУ в 2012-2013 рр.), Олександра Якименка (голови СБУ в 2013-2014 рр.), Олени Лукаш і Андрія Портнова (екс-голови Мін’юсту та заступника голови адміністрації Президента), а також iз колишнього народного депутата Олексія Азарова.

Війна руйнує економіку

Кабінет Міністрів заявляє про знищення 20% економічного потенціалу України в результаті конфлікту на Донбасі. Про це сказав на брифінгу радник Прем’єр-міністра Данило Лубківський.

Відповідні дані вказані у звіті уряду про втрати і збитки України від російської агресії, названому «Чорна книга Кремля». «В цілому, війна, розгорнута Путіним проти України, на сьогодні знищила майже 20% нашого нинішнього економічного потенціалу, включно з орієнтовними доходами і валютними надходженнями», — повідомив Лубківський. Зокрема, до бюджету не надійшло близько 23 млрд. гривень через окупацію Донбасу і Криму. Бойовики знищили 1,4 тис. об’єктів залізничної інфраструктури та 1,5 тис. км автомобільних доріг. Зруйновано понад 9 тис. житлових будинків. Загальна сума руйнувань становить 1 млрд. гривень. За попередніми підрахунками, Україна через російську агресію не отримуватиме щорічно близько 3% ВВП сільського господарства.