Наші таланти на «Берлінале»

18.02.2015
Наші таланти на «Берлінале»

Посол у Німеччині А. Мельник, І. Янковський, С. Сухіна.

16 лютого завершився ювілейний, 65-й, Берлінський кінофестиваль (Berlinale). Цьогорічний кінофорум став знаковим для українського кінематографа. Зокрема для кінооператора Сергія Михальчука, який отримав «Срібного ведмедя» «Берлінале» за роботу над фільмом «Під електричними хмарами» Олексія Германа-молодшого, що був знятий в російсько-українсько-польської копродукції. Також Україна була представлена на кінофестивалі «Берлінале 2015» у журі конкурсу найкращих повнометражних дебютів, де членом була українка Ольга Куриленко.

Окрім того, Фонд Ігоря Янковського і КМКФ «Молодість» спільно з Національним центром ім. О. Довженка традиційно в рамках «Берлінале» на Європейському кіноринку організували роботу українського павільйону Ukrainian Film Corner, де щоденно демонстрували роботи вітчизняних кінематографістів. Крім картин, що вийшли в 2014 році, на українському стенді представили фільми-переможці Національного конкурсу короткометражного кіно. Також, на стенді безкоштовно росповсюджували DVD-диски зі стрічками режисерів-переможців та фіналістів Національного конкурсу «Молодість 2014», випуск яких профінансував Фонд Янковського.

У складі делегації українських кінематографістів був переможець національного конкурсу — молодий київський режисер Нікон Романченко, автор документальної картини про Майдан — «Обличчя».

Під час Берлінського кінофестивалю Всеукраїнський благодійний фонд (ВБФ) Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» провів у Посольстві України у ФРН урочистий прийом для молодих українських кінематографістів, де були присутні 120 представників світової кіноіндустрії та дипломатів. Наші молоді режисери мали можливість поспілкуватися з іменитими колегами з усього світу, перейняти досвід.

Говорячи про підтримку молодих кінематографістів, голова наглядової ради ВБФ «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський зазначив: «Ми всі зараз багато говоримо і думаємо про військові дії на сході України. Але у війні перемагають не тільки, і не стільки на полях битв. Ми повинні виграти війну в головах і серцях людей. Кінематограф, як ніяке інше мистецтво, дозволяє великій кількості людей розділити наші цінності та переконання, бажання українців жити у мирній, вільній і незалежній країні. Знайомлячи світ iз роботами молодих українських режисерів, ми робимо нашу країну ближчою і зрозумілішою для Європи й усього світу».