Троянди для ангелів

18.02.2015
Троянди для ангелів

«Офіційного» меморіалу Героям Небесної сотні в Києві ще не спорудили, а неофіційним уже давно стала вся Інститутська вулиця. (УНІАН.)

Один із бійців батальйону «Донбас» прийшов на виставку «Майбутнє Майдану», яка відкрилася 16 лютого у приміщенні Простору «Воля», що на Музейному провулку, 2-в, навпроти входу у стадіон ім. В. Лобановського. Хлопець у військовій формі сів у задньому ряду в кінозалі та уважно розглядав портрети майданівців, зроблені рівно рік тому документальним фотографом Максимом Дондюком. «Я був учасником Майдану. Прийшов сюди, щоб подивитися, що залишилося в пам’яті про ці події. Я щойно повернувся зі сходу України. Там значно страшніше, ніж було на Майдані. Дуже багато жалю, голоду, холоду. Немає куди сховатися від «Градів», — каже боєць «Донбасу».

Пелюстки троянд для цвіту нації

Виставка «Майбутнє Майдану» — перший проект, присвячений трагічним подіям на вулиці Інститутській 18—20 лютого 2014 року. Вона триватиме до кінця тижня. Щодня оновлюватиметься фотографіями, колажами, фільмами, відео-артами, інсталяціями, створеними очевидцями Євромайдану та українськими митцями. У двох залах можна побачити переосмислення зими, що, на жаль, досі триває, учасниками експозиції — вихідцем із донбаської шахтарської родини Романом Мініном, молодими художниками Вікторією та Володимиром Підустами, експериментатором Оксаною Чепелик та одним із творців Гогольfestу Дарією Кальцовою.

Куратор виставки Максим Демський пояснив, що спеціально підбирав роботи, де не було б трагізму, розстрілів. «Творами сучасного мистецтва ми хочемо запитати людей, чи готові вони до діалогу, чого хочуть, яку країну планують будувати. Сьогодні стрілки переводяться на Донбас, щоб не зосереджуватися на подіях тут, у Києві. Нам слід подумати, яку атмосферу потрібно створити, щоб нашим захисникам хотілося повертатися і вони почувалися добре», — Демський запрошує щодня відвідувати виставку-лабораторію і разом подумати про майбутнє Майдану.

Також від сьогодні упродовж трьох днів активісти запрошують усіх, кому є що згадати, збиратися біля стели о 19.00. Там проводитиметься вільний мікрофон, будуть театральні постановки, які символізуватимуть криваві події на Майдані. Після цього відбуватиметься хода, під час якої люди обійдуть місця боротьби і посиплють пелюстками червоних троянд (просять приносити iз собою) землю, де проливалася кров Героїв.

У той же час, о 19.00, у Будинку кіно, на Саксаганського, 6, відбудеться показ фільму «20. Двадцять свідчень про переломний день протистоянь на Майдані». Ця стрічка не тільки емоційно відображає минулорічні події, а й пояснює, що ж сталося 20 лютого. І що це не просто українська криза, як часто думають на Заході, а переломний день для України і для всього світу. «20» — це спільна праця Євромайдану SOS, Ukrlife.tv, Української Гельсінської спілки з прав людини, а також численних свідків, які зафіксували цей драматичний момент на мобільні пристрої. Автори стрічки прагнуть нагадати про те, що найпринциповіша для історії країни справа досі не розслідувана, і у такий спосіб стимулювати суспільний контроль за розслідуванням. 

Українські студенти сьогодні о 20.00 запрошують у «Кінопанораму» на показ короткометражних фільмів під назвою «Вибір майбутнього. Студентське кіно про Майдан». Будуть представлені три стрічки — документальний кіноальманах «Чорний зошит Майдану» (знімався протягом чотирьох місяців студентами 2-го режисерського курсу Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого), документальна стрічка «Громадянин» і перший ігровий короткий метр «День жалоби».

Найкращий час для культури

Досить масштабно до відзначення річниці підійшов Майстер-клас, що на Лаврській, 16-а. З 18 по 28 лютого у рамках арт-форуму «Пам’ятаємо. Зима, що триває» щодня відбуватимуться концерти, виставки, лекції, вистави та кінопокази. Так, уже завтра відбудеться відкриття колективної виставки художників, які щодня були на Майдані, вночi носили шини, передавали бруківку, а вдень малювали хроніку подій, — Бориса Єгіазаряна, Матвія Вайсберга та Олексія Белюсенка. Окремо буде представлена відеоінсталяція «Літо.2014» творчого об’єднання з Києва Sampled Pictures, що була інспірована драматичними подіями на сході України.  Після відкриття виставки о 20.00 режисер Сергій Майслобойщиков продемонструє документальну картину «Український Аргумент». Упродовж наступних днів музичну частину представлять Валентин Сильвестров, Вікторія Польова, Мирослава Которович, Тетяна Калініченко, Олексій Коган, Валентин Корнієнко і Назгуль Шукаєва.

Лекційно-дискусійна частина відбудеться за участю Мішеля Терещенка, Вадима Скуратівського, Матвія Ганапольського та Павла Шеремети, який сьогодні говоритиме про «Три принципи українського успіху».

Диригент та художній керівник New Era Orchestra Тетяна Калініченко відзначила, що нині найважливіше не впадати у паніку. А для цього слід робити великий акцент на культурі. «Здавалося б, хто сьогодні має думати про музику. Та я вважаю, що саме зараз час для якісної музики. Варто пам’ятати, що підростають діти. Якщо ми хочемо, щоб вони були особистостями, вони мають рости на музиці. Саме від нас залежить, у якій країні будемо жити», — Тетяна Калініченко анонсує свій концерт як своєрідну арт-терапію.

ВИСТАВА

Красиво про розстріл за розстрілом

Жовтневий палац, який днями хотіли передати Інститутові національної пам’яті, щоб зробити там меморіал Майдану, приєднався до відзначення трагічних подій. До речі, цей законопроект, який уже зареєстрований у Верховній Раді, підтримав також міністр культури В’ячеслав Кириленко. За його словами, це «буде музей Майданів, подій 1990, 2004 і 2014 років, коли наш народ боровся за свою волю й незалежність».

Та поки у Жовтневому працює концертний зал, 20 лютого о 19.30 там відбудеться прем’єра інтерактивної танцювальної вистави-реквієму «Цукрова незалежність», присвяченої пам’яті Небесної сотні. Її створили танцюристи львівського театру Madrin та акробатична група Театру спорту Аліни Синиці. У виставі хореографію європейського рівня поклали на пісні Арсена Мірзояна та гурту «Антитіла».

Події Революції гiдності театр висловив трьома історіями. У першій iдеться про молоде подружжя, яке пішло на Майдан, залишивши маленьку дитину батькам. Друга розповідь про двох братів, які опинилися по різні боки барикад. Третя покаже закоханих, почуття яких обірвала куля снайпера.

«Вистава важка, але ви вийдете із залу натхненні, гарантуємо. Не бійтеся брати з собою дітей, сюжет вистави їх не зачепить, а краса хореографії пробудить любов до мистецтва. Постановка сповнена цікавих малюнків, складних акробатичних трюків та несподіваних танцювальних рішень», — запевняють постановники.