Помаранчева війна

18.02.2015
Помаранчева війна

Фестиваль у розпалі.

Знаменита «апельсинова битва» — апофеоз карнавалу в італійському місті Іврея, що за 50 км від Турина. Відбулася вона й цього року, незважаючи на несприятливі погодні умови — рясний снігопад. Щоправда, туристів цього разу з’їхалося менше, ніж завжди. Як повідомляє сайт «Смак подорожника», відлякав їх не лише холод, а й висока вартість вхідного квитка. У 2015 році долучитися до кидання цитрусів у «ворогів» коштувало 8 євро — на три євро більше, ніж торік. Тож якщо минулорічний фестиваль уже в перший день зібрав 23 690 гостей з усіх куточків світу, то нинішній — лише 9830 (тобто на 60% менше).

Але, ті, хто не злякався негоди й ціни квитка, отримали належну їм порцію веселощів та адреналіну. Уже в перший день травми від літаючих плодів отримали 142 учасники, з них восьмеро звернулися по допомогу до лікарів.

Апельсинова битва в Івреї сягає корінням часів Середньовіччя, хоча спершу роль помаранчів виконувала квасоля. Феодали двічі на рік дарували міському простолюду великі каструлі з квасолею, але в народі цей дарунок сприймався як образа, і біднота розкидала боби по вулиці. Згодом квасолею почали жбурляти в карнавальну ходу. Потім боби замінили на апельсини, і з жартівливого «перепасовування» цитрусами поступово зародилася традиція запеклих «помаранчевих боїв». Для битви з півдня Італії до Івреї щороку привозять десятки тонн апельсинів.