Мороз і спринт

17.02.2015
Мороз і спринт

Спортивна ходьба (з сайта uaf.org.ua.)

Легкоатлетичний манеж Української академії банківської справи в Сумах — місце традиційної зимової зустрічі більшості вітчизняних спортсменів. Наприкінці минулого тижня тут відбувся чемпіонат країни в приміщенні, де розігрувалися перепустки на європейську першість під «дахом», яка 5—8 березня пройде в Празі. Високі кваліфікаційні нормативи — це напружена боротьба, результатом якої стали 19 «кваліфаєрів», що за підсумками ЧУ отримали путівки на майбутній єврофорум.

Уже традиційно найбільш захопливі баталії дарують вітчизняним шанувальникам легкої атлетики наші спринтери. Дві сотих секунди розділили на фініші 60-метрівки харків’янку Наталю Погребняк та представницю Запоріжжя Олесю Повх, якій вдалося підтвердити реноме однієї з найшвидших у приміщенні спринтерок Старого світу. Водночас у чоловіків для визначення чемпіона країни довелося застосовувати фотофініш, який поставив киянина Сергія Смелика та запоріжця Романа Кравцова на золоту й срібну позицію відповідно.

Незважаючи на довжину дистанції, спринтерський фініш вийшов і в забігу на 400 м серед чоловіків. Тут боротьбу за найвищу нагороду вели місцеві спортсмени — члени естафетної команди Віталій Бутрим та Євген Гуцол. У підсумку, з перевагою в 0,11 сек, фінальний забіг виграв останній. У жінок на аналогічній дистанції не було рівних представниці Київщини Наталі Пигиді.

Напружена боротьба розгорнулася й у секторі для стрибків у висоту, де «золота» баталія розгорнулася між вихованцями Житомирської та Херсонської школи — Юрієм Кримаренком та Андрієм Ковальовим. Обидва стрибуни подолали кваліфікаційний для участі на ЧЄ норматив (2,26 м). Але чемпіонський титул, завдяки стрибку на 2,28 м, дістався Ковальову. У жінок у цій дисципліні боротьба за національне «золото» точилася на висоті 1,92 м, яку вдалося підкорити лише Оксані Окуневій iз Миколаєва.

Переможцями в секторі для стрибків iз жердиною стала харків’янка Марина Килипко (4,10 м) та броварчанин Олександр Корчмід (5,50 м). Іще один повпред броварської школи олімпійського резерву — Аліна Фьодорова — стала чемпіонкою України в п’ятиборстві. Кращим українським багатоборцем виявився Василь Іваницький iз Львівщини.

Додамо, що представниця Івано-Франківщини Галина Облещук виграла змагання зі штовхання ядра (17,94 м), показавши при цьому дев’ятий результат сезону в світі. Але найбільш визначним здобутком ЧУ-2015 став чемпіонський результат сумчанки Інни Кашиної, яка у спортивній ходьбі на 3000 м показала кращий час сезону.