Контрольний тест

13.02.2015
Контрольний тест

Ірина Варвинець швидко спіймала потужний темп української збірної. (з сайта biathlon.com.ua.)

Восьмий етап Кубка світу, що вчора почався в норвезькому Холменколлені, для біатлонних збірних має особливе значення. Результати всіх трьох гонок, що відбудуться в Норвегії, підуть до заліку Кубка націй. Окрім того, останній зимовий етап КС стане останнім тестом перед чемпіонатом світу, який у березні прийме фінське місто Контіолахті.

Першим стартом у Холменколлені була жіноча індивідуальна гонка. Її підсумки — неоднозначні. З одного боку, одразу дві наші біатлоністки — Юлія Джима та Ірина Варвинець — фінішували в «топ-10». З іншого — збірна України знову залишилася без персональної нагороди КС, а її лідер — Валентина Семеренко — через провальну стрільбу, яка відкинула нашу біатлоністку далеко за межі залікової зони, взагалі вирішила не фінішувати у вчорашніх перегонах. Як відзначив президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак, етап у Холменколлені має показати «траєкторію» готовності наших біатлоністів — наближаються вони до свого піку, який, логічно, повинен збігтися з чемпіонатом світу, чи, можливо, максимум своїх результатів вітчизняні спортсмени залишили позаду. У будь-якому разі, результати спільної роботи наших тренерів та спортсменів можна буде оцінити лише за місяць у Контіолахті.

Нині ж доводиться констатувати, що в порівнянні зі своїми головними конкурентками — Кайсою Макарайнен та Дар’єю Домрачевою — наша головна надія на персональні медалі «мундіалю» виглядає блідувато. І основний показник спаду, що прослідковується в останніх здобутках Семеренко, — навіть не вчорашній провальний старт, в якому її суперниці посіли дві перші сходинки п’єдесталу, — а місце Валентини у загальному заліку КС, де лідер української збірної опустилася з третьої на четверту сходинку, пропустивши поперед себе чешку Вероніку Віткову, котра у вчорашній гонці фінішувала третьою.

Щоправда, в Кубку націй, де сумуються здобутки всіх збірниць, українська жіноча команда, навпаки, покращила свою позицію, потіснивши з п’ятого місця норвежок. Колективні здобутки вітчизняних біатлоністок не можуть не радувати, адже, за традицією останніх років, головні медальні сподівання на чемпіонатах світу Україна покладає на естафетну команду. У цьому контексті останні успіхи дебютантки першої команди Варвинець є вельми обнадійливими.

ТАБЛО

Кубок світу. 8-й етап (Холменколлен, Норвегія). Жінки. Індивідуальна гонка. 1. Макарайнен (Фінляндія) — 43.54,8 (0 промахів). 2. Домрачева (Білорусь) — +1.18,3 (1). 3. Віткова (Чехія) — +1.20,9 (0)... 6. Джима — +3.20,4 (0). 7. Варвинець — +3.26,7 (0)... 32. Бурдига — +6.58,6 (2)... 59. Абрамова — +9.02,9 (5)... 71. Бондар — +10.14,2 (7)... В. Семеренко (всі — Україна) — не фінішувала (6).

Загальний залік: Макарайнен — 810, Домрачева — 777, Віткова — 600, Вал. Семеренко — 579...

Кубок націй: Німеччина — 5363, Чехія — 5274, Білорусь — 5097, Франція — 5012, Україна — 4915...