Стартовий квартет

13.02.2015
Стартовий квартет

Із нинішнього складу учасників ЧУ лише «генерали» мають досвід участі в національній першості. (з архіву «УМ».)

Чотири команди — більш ніж скромна заявка для чемпіонату України. Але краще так, ніж ніяк, адже без внутрішньої першості повис би в повітрі виступ збірної на чемпіонаті світу та й узагалі, думається, дехто сміливо міг би порушити питання про незадовільну роботу ФХУ, в розпорядженні якої перебували права на проведення національної першості. Зрештою, з величезним скрипом організаторам удалося нашкребти квартет команд у складі харківського «Витязя», «Кременчука», київських клубів «Дженералз» та «АТЕК».

Стартовий поєдинок ЧУ, в якому зустрічалися дві столичні команди, відбувся вчора на ковзанці АТЕК. Ця нестандартна льодова «коробка» вже стала символом «зморщеного» столичного хокею, з орбіти якого за нетривалий період зійшли «Беркут», «Компаньйон» та «Сокіл». По суті, відсутність на старті нового чемпіонату останніх двох команд, які були старожилами українського хокею, — це своєрідний вирок «найшвидшій грі» в Україні, яка, можна сказати, перейшла з професіонального на аматорський рівень.

Умовний «ветеран» ЧУ-2014/2015 — київські «Генерали» — ще два роки тому змагалися в Нічній хокейній лізі, де, як відомо, знаходять собі «прихисток» «пенсіонери»-професіонали та заповзяті аматори. У минулому сезоні «Дженералз» скинули з себе аматорські обладунки й уперше в своїй історії заявилися в чемпіонат України. Власне команда Анатолія Давидова залишилася єдиним колективом, який, так би мовити, пережив міжсезоння. Стартувати в новому ЧУ «генерали» були готові ще восени, однак тоді не було кворуму. Зрештою, рятівною ланкою, без якої ФХУ не могли запустити турнір, стала команда «АТЕК», котра останньою подала заявку для участі в чемпіонаті. Точніше, четвертий учасник ЧУ мав проектну назву «Київ», але за кілька днів до початку змагань президентові клубу вдалося заключити, як-то кажуть, «договір на мільйон», результатом якого стала не тільки кадрова революція, а й повний «ребрендинг». Замість юних необстріляних хокеїстів, котрі мали потрапити до заявки «Києва», до складу команди ввійшли досвідчені ветерани українського хокею, на чолі яких став і новий тренер. Відтак тепер оновлений кістяк «АТЕКу» складатимуть екс-гравці національної збірної Дмитро Толкунов, Олександр Яковенко, Олександр Зіневич, Олександр Бобкін, Олег Благой, на чолі яких стоятиме колишній наставник «Левів» Сергій Супрун.

Кадровий потенціал сьогоднішніх «генералів» — не настільки вражаючий. Досвід виступів на найвищому рівні має хіба що Олександр Караульщук, котрий у минулому сезоні виступав за «Білий барс». Звідти ж до «Дженералз» перейшов і воротар Андрій Безхлібний, закривши одну з найбільш проблених позицій у команді. Як заявив перед стартом ЧУ її очільник Анатолій Давидов, у новому сезоні «генерали» спробують поборотися «за фінал». Нагадаємо, що торік «Дженералз» також мали амбітні плани, але «золото», зрештою, дісталося «Компаньйону», який у вирішальному раунді «плей-оф» переміг білоцерківських «барсів».

Не виключено, що фінал ЧУ-2014/2015 матиме цілковито київське забарвлення, однак подібні плани можуть порушити інші дебютанти турніру — «Витязь» та «Кременчук». Команду з Харкова спеціально формували під національну першість. Складена вона повністю з вихованців місцевої школи хокею. Найвідоміші з них — ветерани Віталій Литвиненко та Роман Сальников, котрі торік допомогли «Компаньйону» виграти чемпіонський титул. Імена Максима Мартишка та Дмитра Ісаєнка також, думається, добрі відомі вітчизняним шанувальникам хокею.

А от що собою становить «Кременчук» — уявити наразі важко. Про здобутки цього молодого колективу можна було судити хіба що з інформаційних зведень, які надходили з прес-центру другої білоруської ліги, де останні два роки виступав колектив Дмитра Підгурського. Тепер же, коли вік його підопічних досяг «дорослої» позначки, «Кременчук» можна буде оцінити й у чемпіонаті України.

ТАБЛО

Чемпіонат України. 1-й тур. «АТЕК» — «Дженералз» — 2:4 (Благой, 40; Янішевський, 47 (більш.) — Оксененко, 11(більш.), 12 (більш.); Мадера, 13, 59).