Скляні, крихкі і ненадійні...

12.02.2015
Скляні, крихкі і ненадійні...

Влада, головним чином керівництво Національного банку, зруйнувала довіру українців до фінансової системи держави. (з сайта day.kiev.ua.)

Українці забрали із банківських рахунків та поклали «під подушку» майже 200 мільярдів гривень. Якщо точніше, то 55 мільярдів гривень та 9,4 млрд. доларів. Це значно більше, ніж хоче отримати наша держава у вигляді чергового траншу від Міжнародного валютного фонду! Тим часом вітчизняна влада розписалася у цілковитому безсиллі: не змогла взяти у користування гроші своїх громадян і не може позичити їх за кордоном. Отже, фінансова система руйнується, а разом із нею — й економіка.

Відтік коштів у 158 банків, які на початок цього року залишалися «живими» (на початок 2014 року в країні працювало 180 банків), становив близько 40 млрд. гривень і 8 млрд. доларів. Таких втрат банківська система України ще не знала. Зi 158 банків депозитний портфель у гривні збільшив тільки 41, у валюті — всього 21. Із системи пішло 22% гривневих депозитів і 40% — валютних. При цьому тон на фінансовому ринку задавали найбільші фінансові установи.

«Приватбанк» — найбільший банк у країні — віддав вкладникам близько 9,7 млрд. гривень і 2,2 млрд. доларів. З відтоку в абсолютних значеннях «Приват» — антилідер. Але якщо подивитися на динаміку, то можна помітити, що його портфель скоротився менше, ніж ринок: на 16% у гривні і на 38% у валюті. Як пишуть у ЗМІ, більшу частину відтоку банк дніпропетровських мільярдерів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова покрив своїми грошима. Окрім цього, у 2014 році «Приватбанк» отримав близько 10 млрд. гривень стабкредитів, які були розраховані на виплати вкладникам.

Друге місце в цьому неприємному переліку займає «Дельта Банк», який експерти нині вже називають більше мертвим, ніж живим. «Дельта Банк» займає друге місце по відтоку в гривні і третє у валюті. Вкладники змогли забрати 4,2 млрд. гривень (27,7%) і 545 млн. доларів (40%). Ті, кому «пощастило», неабияк обурюються: валютні вклади «Дельта» повертав — і продовжує це робити — дрібними порціями, по кількасот гривень, конвертуючи при цьому валюту за власним, напрочуд заниженим курсом.

Найбільший акціонер «Дельти» Микола Лагун обіцяв почати виплати в повному обсязі з 5 січня. Цю обіцянку досі не виконано. Так само, як і заявлена в минулому році докапіталізація на 1,2 млрд. гривень. «Дельта» включена в список системних банків. Якщо акціонери не знайдуть способу його порятунку, державі доведеться його націоналізувати.

Найкраща ситуація — у державних банків. Особливо тих, які у своїх рекламних пропозиціях стверджують, що сто відсотків їхнiх вкладів гарантує держава. Так, найменше у топ-20 втратив «Ощадбанк», з якого забрали тільки 9,1% гривневих депозитів, або 2,6 млрд. гривень. У валюті держбанк втратив більше — 26,3% (236 млн. доларів). Ще один державний банк, «Укрексімбанк», свій гривневий портфель навіть збільшив на 116 млн. гривень. Зростання — всього 1,5%. Наростив свій портфель також націоналізований Укргазбанк (+203 млн., або 7,3%).

У лідери по припливу як у гривні, так і у валюті потрапив Міжнародний інвестиційний банк, що належить Петру Порошенку: плюс 127,3 млн. грн. (+ 46,7%) і 10,8 млн. доларів (+ 25,8%). Вірять українці також іноземному, західному капіталу. Угорський ОТП Банк зміг залучити на 38%, або 825 млн. гривень, більше гривневих вкладів.

Утім ці невеликі успіхи не роблять загальної погоди: гроші українців йдуть не в банк, а з банку. Влада проблему розуміє. «Нестабільність банківського і фінансового секторів української економіки є однією з головних загроз економічному зростанню країни, — днями заявила міністр фінансів Наталія Яресько. І зробила висновок, який до неї вже робили практично всі її попередники: реформи, спрямовані на прогресивне оподаткування та усунення «податкових ям», а також фінансова допомога міжнародних донорів є головними факторами майбутнього зростання економіки».

АНЕКДОТ У ТЕМУ!

На думку фінансових аналітиків, якщо голову Нацбанку Валерію Гонтареву звільнити з посади, курс долара повернеться нижче 20 гривень. Якщо посадити в тюрму — нижче 15 гривень. Якщо привселюдно висікти різками — нижче 12 гривень.

 

СТАТИСТИКА

Грошовий «безмір»

Протягом 2014 року Національний банк отримав 30,808 тисячi письмових звернень громадян, зокрема 82,93% із них становили особисті звернення громадян. Це втричі більше, ніж було зафіксовано у 2013 році!

«Найчастіше у минулому році в своїх зверненнях до Національного банку громадяни порушували питання відносин за депозитними та кредитними договорами. Кількість таких звернень у 2014 році становила 19,511 тисячi і 4,099 тисячi (59,48% і 12,50%), відповідно», — повідомила прес-служба регулятора.

 

ДОПОМОГА ЗЗОВНІ

Сподівання на сорок мільярдів

Тим часом влада продовжує шукати кошти на Заході. І також без особливого успіху. «Ми дуже близькі, я сподіваюся, до угоди з МВФ», — оптимістично заявила Наталія Яресько. При цьому нова кредитна програма Міжнародного валютного фонду, місія якого перебуває в Україні з 8 січня, передбачатиме великі зміни до чинного бюджету, які необхідно внести до 15 лютого. «Частина цього (переговорів з МВФ — УНІАН) — зміни бюджету, які ми повинні робити. Там є різні маленькі і деякі великі зміни. Тільки-но внесемо зміни до бюджету — все стане публічним», — сказала міністр.

Як відомо, нині сім найбільш розвинених країн і Міжнародний валютний фонд розглядають можливість збільшення фінансової допомоги Україні, яка знаходиться на межі банкрутства. За інформацією джерела, загальний пакет допомоги може досягти 40 млрд. доларiв. Інше джерело підтвердило, що переговори щодо цього були дуже активні, однак дискусії досі тривають і фінальне рішення ще не прийнято.

Всього за підсумками 2014 року Україна з різних джерел отримала 9 млрд. дол., виплативши при цьому 14 млрд. дол. боргових зобов’язань. У 2015 році обсяг боргових платежів складе близько 11 млрд. дол. Місяць тому Президент Петро Порошенко заявив, що Україні у 2015-2016 роках знадобиться міжнародна допомога на суму до 15 млрд. доларів.

Окрім цього, Україна планує розпочати консультації з утримувачами її суверенних облігацій iз метою поліпшення середньострокової боргової стійкості в березні після досягнення угоди з МВФ. «Ці консультації з кредиторами, як я сподіваюся, почнуться на початку березня», — сказала Наталія Яресько.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Надра»?!! Ви й так забагато прожили!

«Надра Банк», який 5 лютого визнано неплатоспроможним і куди введено тимчасову адміністрацію, треба було вивести з ринку ще в 2008 році. Таку думку висловив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук. «Банк «Надра» мав потрапити під ліквідацію ще в 2008 році. Він був нежиттєздатним увесь цей час. Акціонер намагався його підтримувати. Але він просто йому дістався таким. Це банк, який не потрібно було залишати на ринку», — сказав Писарук. За його словами, всі міжнародні організації, у тому числі МВФ, починаючи з 2009 року, рекомендували віднести банк до категорії неплатоспроможних і ліквідувати його. «Але на це не було політичної волі», — зазначив заступник голови НБУ.

Банк «Надра» входить до складу Group DF, яка належить Дмитру Фірташу. За активами, за підсумком 2014 року, банк входив до категорії найбільших і займав у рейтингу 11-те місце.